– Det är för tidigt att döma ut henne som partiledare. Jag tror att Anna har förmåga att lyfta vårt parti, säger Niclas Palmgren, som sitter i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Jönköpings län.

Missnöjet med Anna Kinberg Batra som partiledare jäser nu inom Moderaterna. På torsdagen kvävde totalt åtta distrikt hennes avgång, vilket är tillräckligt för att det ska kunna kallas till en extrastämma. Det rapporterar SVT Nyheter. Distrikten i Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Gotland, Dalarna, Örebro och Sörmland samt Stockholms stad vill att Anna Kinberg Batra ska avgå som partiledare.

Dessutom har Moderata ungdomsförbundet, MUF, krävt M-ledarens avgång.

Gör ett bra jobb

Men Moderaterna i Jönköpings län vill att Anna Kinberg Batra ska fortsätta som partiledare.

– Vi är lojala mot fattade beslut och Anna Kinberg Batra är vald till partiledare. Hon måste få visa vad hon går för. Jag tycker att hon gör ett bra jobb med tanke på förutsättningarna, klargör Gottlieb Granberg, förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län.

Gottlieb Granberg tycker inte om att flera moderata förbund och politiker har gått ut i media och krävt Anna Kinberg Batras avgång.

– Jag är irriterad på dem, det ökar ju inte Moderaternas förtroende. Det blir inte lätt för henne att göra ett bra jobb om hon inte har stöd och om man kräver hennes avgång, säger han.

"Otroligt kompetent"

Niclas Palmgren i Gislaved är inne på samma linje.

Annons

– Anna är en otroligt kompetent och erfaren politiker efter alla år i riksdagen, men hon har inte så mycket erfarenhet av att leda ett parti, säger Niclas Palmgren.

– Jag vill att hon fortsätter som partiledare, men hon behöver jobba lite mer på sin karisma och att nå ut. Jag tror att hon skulle bli bättre som statsminister än hon är som partiledare. Hon skulle göra sig bättre i en sådan roll.

Moderaterna har partistämma i oktober. Niclas Palmgren tror att de som inte vill ha henne kvar som partiledare tar chansen att avsätta henne nu.

– Efter den stämman kommer det inte gå att byta ut henne som partiledare. Då får man ju kalla in en extrastämma sedan, säger han.

– Jag tror att många är frustrerade över opinionsläget och då riktar de missnöjet mot Anna Kinberg Batra. Men det skulle inte bli bättre med en ny partiledare och det finns ingen självklar kandidat som kan ta över.

Har inte sett utmaningarna

Problemet är inte partiledaren, utan partiets politik i vissa frågor, menar Niclas Palmgren.

– Det som förändrats är inte Moderaternas politik, utan samhällets utmaningar. Vi har inte ändrat vår politik i takt med att samhället har förändrats.

– Flyktingfrågan med 160 000 som kom 2015 fanns inte på det sättet tidigare. Vi har varit sent ute med att inse de utmaningar som Sverige nu har ställts inför och vi har inte lyckats kommunicera de förändringar vi har gjort i vår politik i den frågan, anser han.