I ett par artiklar har JP skildrat kollektivtrafiken och den ökande bilismen i Jönköping. Liberalen David Gerson har studerat Regionen och kommunens mål i ungefär ett år.

— Jag har funderat och jag har läst årsredovisningar och tittat på miljömålen och det är tydligt hur Regionen jobbar på ett sätt och kommunen på ett annat. Det går inte hand i hand.

Annons

David Gerson tycker att det nya industriområdet på Hedenstorp är en bra illustration för detta. Där är det idag en stor arbetsplats men bussförbindelserna har blivit sämre.

— Regionen vill inte satsa på trafik där. När vi bygger nya industriområden eller stadsdelar måste kollektivtrafiken hänga med, Annars bygger man inte en vana vid att ta bussen från början, säger David Gerson.

Han har studerat Karlstads kommun som enligt en undersökning förra året hade Sveriges mest nöjda resenärer. Kommunen sköter lokaltrafiken medan Värmlandstrafiken sköter övrig trafik.

— Jag undrar hur angelägen Regionen är av att sköta kollektivtrafiken, den är bara en liten del i deras budget. Bryt loss Jönköping, som är den kommun som betalar mest till Regionen, och ge oss våra pengar tillbaka.

Är det här en framkomlig väg?

— Väcker man inte frågan blir det inte bättre. Folk är galna över att de inte kommer fram, vi måste ge dem alternativ, säger David Gerson som tänker göra kollektivtrafiken till en viktig valfråga.

LÄS MER: Skrota snabbbfil för bussar

LÄS MER: Trenden är att bilresorna ökar i Jönköping

LÄS MER: "Vi kan inte satsa alla våra pengar i Jönköping"