Ett centrum för denna historia är Huskvarna där rötterna går att spåra till 1600-talets vapenindustrier. Genom klokt ledarskap finns det fortfarande flera företag på orten som genererar skattepengar och välstånd. Detta såg vi senast med Saab Avionics som nu fått sin första stora order från franska Airbus som ska bidra till säkrare flygningar.

Inom politiken finns det två ord som med all kraft bör bekämpas. Det ena är ”landsort” och det andra är användandet av ordet ”ny” som i ”den nya ekonomin” i början av sekelskiftet.

Läser man rikstidningarna är det inte alltid lätt att komma ihåg att majoriteten av svenskarna bor utanför Stockholm och att ack så nya uppfinningar vilar på tidigare generationers arbete. Om man ska anlägga ett Sverigeperspektiv är Huskvarna en av de viktigaste platserna för att vi också i framtiden ska ha industrier och arbetstillfällen. Det finns inte en rak linje till 1600-talet men en vana att pröva sig fram och tänka nytt förenar alla framgångsrika företagare. En målsättning som är lättare att genomföra i praktiken om man fått uppmuntran i sin närmiljö. Arv spelar helt enkelt roll inför framtiden och detta speciellt när det gäller företagande.

Det finns ingen regering i världen som hade kunnat tänka fram Saab Avionics styrsystem. Men vad politiken kan åstadkomma är att skapa rätt förutsättningar för att det ska finnas liknande uppfinningar också i framtiden. Det är lättare sagt än gjort men statsminister Stefan Löfvén ska ha en eloge för att han verkar ha lagt planerna på en innovationskatapult och industrikansler på hyllan.

Annons

När han under förra mandatperioden ville lansera dessa gick tankarna till norrländska Stålverk 80. En utopi som i början av 1970-talet var tänkt att rädda den svenska stålindustrin från internationell konkurrens.

Förvisso är talesättet ”vi lever i en globaliserad värld” en klyscha men det är också en sanning. Franska Airbus affär med Huskvarna underlättas genom EU-samarbetet och behöver infrastruktur för att kunna transportera produkter och locka till sig anställda. Likaså behövs det förutsättningar för att verksamheten stannar i Sverige och då handlar det både om skattetryck och möjligheter för utländska experter att kunna få hit sin familj. Listan kan göras lång och konkretiseras men kärnan är insikten av att helheten spelar roll också för de mindre beståndsdelarna. Dessutom får man inte försnilla det arv av nytänkande som finns i Småland utan snarare inse att denna del av Sverige besitter en unik mentalitet också inför framtiden.

Kort och gott handlar det om att anlägga Sverigeperspektivet och inse att ”startups på Södermalm” har lång väg att gå innan de på allvar kan konkurrera med ärevördiga Huskvarna eller arbetsamma Gnosjö. Småland leder på många sett Sverige och det är därför som vi en gång för alla bör lämna ordet ”landsort” där det hör hemma. I historiens garderob tillsammans med mjölkpallar, vänstertrafik och cigarettreklam på bio.