När jag i lördags var med och träffade den lokala avdelningen av Bensinupproret som samlades på vid M2 Center i Jönköping hade jag förväntat mig mycket ilska. Och visst fanns den. Det fanns till och med några som direkt avfärdade global uppvärmning med mantran som att "vi har alltid haft istider" och en herre som på fullaste allvar föreslog häst och vagn. Men sådant finns det i alla spontana massrörelser och med 600 000 medlemmar på Facebook kan Bensinupproret faktiskt karakteriseras som en sådan även om det endast dök upp cirka 30 personer i Jönköping. Dagens aktivism handlar ibland lika mycket om att trycka på en tangentknapp som att gå i ett demonstrationståg.

Bortsett från "häst och vagn" deltagarna var det helt vanliga människor som hade samlats för att protestera mot höga bensinpriser och det är förståeligt. Om du inte bor i en stad och kanske inte har lämpliga bussförbindelser är du beroende av bilen och alltmer av inkomsten går till att tanka bensin. Det är en problematik som man måste inse även om det faktiskt går att konstatera att det över tid inte har blivit dyrare att köra bil. Likaså går det inte att avfärda vare sig demonstrationen i Jönköping eller upproret i sin helhet som "arga gubbar" eftersom även arga gubbar har rösträtt och betalar skatt. Istället bör initiativet betraktas som vad det faktiskt är: ett stort antal människor upplever att de inte kan leva helt vanliga liv på grund av för höga bensinpriser. Denna grupp finns oftast utanför städerna och är därför helt enkelt beroende av bilen.

Annons

Gruppen i Jönköping förstod också miljöproblematiken och vi diskuterade bland annat kålkraftverk, att fordonsindustrin ökar utsläpp och behovet av utbyggd kärnkraft för att fasa ut fossila bränslen. Några var väl insatta och förstod bilindustrins problematik och därför återgäldade jag deras förmåga att ha flera tankar i huvudet samtidigt med insikten om att detta i mångt och mycket är en uppdelning mellan stad och land. En uppdelning som kan vara svår att förstå för "oss i städerna" och speciellt för makthavarna inom politik och media som bor i Stockholm.

Det är därför av högsta vikt att man lyssnar på Bensinupproret och på ett värdigt sätt bemöter deras argument om man helt enkelt tycker olika. För känslan att inte vara lyssnad på kan få allvarliga konsekvenser och det är exempelvis inte en naturlag att Sverige inte har allvarligare protestyttringar än stora Facebookgrupper. Gula västarna kan komma hit och därför gäller det hela tiden för makthavare att faktiskt betona att de vill ha en dialog med medborgare även när det handlar om beslut som är nödvändiga men ändå impopulära.