Som Jönköpings-Posten kunde berätta i onsdags, kommer inte Kyrkhjälpen som förra året att erbjuda tält för EU-migranterna vid vintersäsongens slut den 31 mars. Nu befaras återigen vildcamping på olika ställen, med avhysningar som följd.

I torsdags informerades EU-migranterna om situationen.

— Det var väl förväntade reaktioner, de tycker att det finns tid att hitta något annat och att de hittar en lösning varje gång. De tänker sällan särskilt långt fram i tiden, säger Ligia Englöf, rumänsk tolk för Kyrkhjälpen, och mångårigt engagerad i hjälpprojektet Metro Ministries som verkar för romerna i Rumänien.

Annons

Hon framhåller dock att vårens situation inte är bra för varken romerna eller för samhället. Men inte heller tälten på campingen vid Rosenlund var någon bra lösning, menar Englöf

— Kvinnor och män från olika familjer blandades och det blev trångt. Familjerna ville ju bo ensamma ihop men det var ju inte möjligt med sex platser i varje tält.

Så länge det lönar sig att tigga istället för att åka hem till de enkla jobb som erbjuds, kommer EU-migranterna att vara kvar, tror Ligia Englöf.

— Om de tänker stanna kvar i Sverige, vore det ju bättre att de vuxna jobbade istället och att barnen kunde komma hit och gå i skolan.