Att SÅM ska bildas finns det politiska beslut om i alla medverkande kommuner; Vaggeryd, Värnamo, Gislaved och Gnosjö. Men det finns frågor om driften och vissa formella frågor som ännu inte är helt klara. Exempelvis beräknas kommunfullmäktige i Vaggeryd nästa måndag besluta om att överlåta alla anläggningar som har med avfall och återvinning att göra till den nya organisationen. Detsamma gäller med bland annat leasingavtal för traktorer.

Anställda ja, hur blir det med alla som i dag jobbar med avfallshantering i de fyra kommunerna?

— I stort sett alla som i dag jobbar på återvinningscentralerna har valt att fortsätta som vanligt, men gå över till SÅM. Av den administrativa personal som till mer än 50 procent har jobbat med avfallsfrågor på kommunerna har en del valt att gå över till SÅM medan andra valt att jobba kvar med andra frågor, berättar Therese Vassnes som är kommunikatör.

SÅM är till sin organisation att betrakta som ett kommunalförbund. Det innebär att verksamheten lyder under kommunallagen och att de anställda omfattas av samma avtal.

Annons

— När verksamheten går igång vid årsskiftet ska vi vara 10 anställda på kontoret. Det innebär att vi behöver rekrytera ytterligare fem personer, vilket verkar gå enligt planerna, säger Therese.

Om det i den första inkörningsfasen inte finns tillräckligt med upplärd personal om de olika orternas avfallssystem kommer den att under en inkörningsperiod köpas in från kommunerna. Detta innebär att undrande ska ringa till SÅM, men kan komma att kopplas vidare till den kommun som frågan gäller.

Vad har ni kvar att fixa till årsskiftet?

— Möbler är beställda och en renovering av lokalerna är på gång. Målsättningen är att få en touch som passar verksamheten.

En del av medarbetarna kommer att få dela kontor, men med cirka 200 kvadratmeter lär de inte behöva sitta i knät på varandra.

Kommer kunder att kunna besöka er?

— Ja, huvudentrén med automatiska dörrar kommer att vara öppen. Där kommer de att kunna ställa frågor i en lucka – eller komma in och prata med oss.

Blir det några nyheter för kunderna efter årsskiftet?

— På sikt kan de räkna med nya rutiner vid sophämtning. Om de själva vill lämna grovsopor, kommer de att kunna åka till vilken anläggning som helst i området.

Therese Vassnes betonar att SÅM inte bara är till för att rationalisera och spara pengar, utan även syftar till att hjälpa kunderna att minska sina avfallsmängder.