Medaljerna glittrar i decembersolen när Karin Edstrand och Susanne Kihlblom åter är på mammas gata och berättar om äventyret de fick vara med om i oktober.

Profilen: Karin Edstrand

Ålder: 47 år.

Bor: Kärrtorp. Uppvuxen i Jönköping.

Gör: Jurist på Kammarkollegiet.

Familj: Sin..

Profilen: Karin Edstrand

Ålder: 47 år.

Bor: Kärrtorp. Uppvuxen i Jönköping.

Gör: Jurist på Kammarkollegiet.

Familj: Singel.

Intressen: Kören. Träna.

Lyssnar på: Väldigt blandat.

— Tävlingen pågick under en vecka, trettiofem körer deltog och åtta domare bedömde inte bara sången utan också uttryck, utstrålning och rörelse, musikalitet och arrangemang, säger Susanne.

— Just vår kör har ganska svåra arrangemang, fortsätter Karin och förklarar att Rönninge Show Chorus tog sig till USA genom att vinna Nordiska Mästerskapet i Karlstad 2015.

Annan klang

Den som tror att barbershop, i det här fallet, är synonymt med fyra äldre herrar med stråhatt som sjunger stämsång är helt fel ute.

När Rönninge Show Chorus stod på scen i Las Vegas deltog 143 av de 159 medlemmarna. Dessutom med enhetliga rörelser, kläder och smink där koreografi och sång bildade en stor, gemensam våg.

Genren härstammar från USA, sångarna sjunger fyrstämmig a capella (med stämmorna tenor, lead, baryton och bas) och melodin ligger i lead-stämman. Inte i den högsta stämman som i traditionella körarrangemang, vilket ger en helt annan klang.

Hård träning

Profilen: Susanne Kihlblom (Schwarzmayr)

Ålder: 50 år.

Bor: Huddinge. Uppvuxen i Jönköping.

Gör: Chef på konsultföretag inom läkemede..

Profilen: Susanne Kihlblom (Schwarzmayr)

Ålder: 50 år.

Bor: Huddinge. Uppvuxen i Jönköping.

Gör: Chef på konsultföretag inom läkemedelsbranschen.

Familj: Man och två barn.

Intressen: Kören, kören, kören. Och skidor.

Lyssnar på: Sina egna stämmor, pop och rock.

Visst blir det ett och annat framträdande under året, som julkonserten Stjärnjul som fyller Filadelfiakyrkan i Stockholm flera gånger om, men främst handlar det om att tävla. Och precis som när det gäller idrott krävs träning.

För tjejerna från Rönninge blir det tre timmar och tjugo minuter varje vecka plus en heldag per månad. Förutom de egna dirigenterna får de då och då besök av amerikanska coacher och när tävlingarna närmar sig även koreografer.

— Glädje, helhet och drill är ledorden och vi jobbar dessutom mycket med mental träning. Att tänka målbilder, säger Susanne.

Annons

Redan som liten, hemma i Jönköping då hon efter nian på Junedal började på Per Brahe-gymnasiet, sjöng hon alltid.

— När jag fick min första lön blev det en vissångbok, minns Susanne som på den tiden sjöng i Sofiakyrkans ungdomskör.

Hela kroppen

1985 tog hon studenten och lämnade Jönköping. Samma år började Grästorpstjejen Karin på Per Brahe. Hon som inledde sin sångkarriär i barnkören i Hovslätt och som också varit medlem i ”Helhjärtat” i Ölmstad.

— Jag flyttade till Stockholm 2002 och efter några år drog en kompis med mig till Rönninge Show Chorus. Det var något helt annorlunda än det jag gjort tidigare. Här sjöng man inte bara med rösten utan händerna och resten av kroppen. Och hade likadant smink, samma kläder och lösögonfransar.

Av tio VM-tävlingar har hon varit med i fyra, Susanne i sju och båda två konstaterar att det är något särskilt.

— Första gången jag var med och klev in på scen med 25 000 i publiken framför oss kände jag mig lite som tjuren Ferdinand på julafton, säger Susanne som kom med i kören redan 1994.

Dubbla vinster

I tävlingen 2011 kom svenskorna tvåa och gav sig sjutton på att komma med igen och då vinna. Så blev det. 2013, på Hawaii bärgades den ädlaste medaljen och guldåret avslutades med ett framträdande på Carnegie Hall i New York.

I höstas var det alltså dags igen. Denna gång i Las Vegas och efter att ha framfört sina första nummer – både ballader och lite snabbare takter – var den svenska kören en av tio som gick vidare. Och under finalen, då man körde en kvarts show med musik ur ”A Chorus Line” som en röd tråd, blev det stående ovationer, rejält höga poäng och gråtande domare.

— Att vinna första gången var häftigt. Att försvara det nu, två år senare, ännu häftigare, säger VM-vinnarna som redan nu har funderingar på att åka tillbaka till Las Vegas för att knyta ihop guldåret.

Kvar på toppen

Att sluta med barbershop finns nämligen inte på kartan. Ligger man på topp, påpekar tjejerna med glimten i ögat, måste man fortsätta.

— Det är fortfarande lika roligt men så klart mycket slit innan vi står där på tävlingsscenen, säger Karin.

— Under övningarna släpper du allt annat och har allt fokus på där och då. Det är så mycket glädje och du måste ha mycket bra skäl för att inte komma, säger Susanne.

Förutom Karin och Susanne deltog även Inger Junvik, Cecilia Moberg och Elizabeth All som också de är från Jönköpingstrakten.