Under helgen arrangerades det en stor utställning för kallblodshästar på Elmiafälten. Flera hundra hästar i moderlandsraserna nordsvensk, svensk ardenner och gotländsk russ var där för att synas under det som kallas för generalmönstring. Det var första gången sedan 2009 som ett sådant evenemang för alla tre raserna arrangerades - då som nu var det på Elmia.

Anna och Håkan Fingal från Gisebo var några som var med under helgen. När generalmönstringen var förra gången var de med som funktionärer. Men nu har de med sig hästen Williams.

— Det är första gången som vi är med själva med en häst. Vi är här med en treåring som vi visat idag och sedan är vi med i kadriljen (en uppvisning), men visst så känns det lite pirrigt, sade Anna Fingal.

Annons

Under lördagen bedömdes hästarna i olika klasser efter hur den är uppbyggd och hur den rör sig. Sedan på söndagen kom själva resultatet. Men trots att hästarna betygssätt och det delas ut rosetter är det inte själva tävlandet uppfödare emellan som är viktigast.

— Det är mer som ett kvitto på avelsarbetet, man ser vilka hingstar och ston som ger bra avkommor. Sedan kan man styra upp aveln genom det. Så kan vi få bra och hållbara hästar till det vi använder dem till, sade Håkan Fingal som ändå erkände att det finns lite tävling i det hela:

— Det blir ju det till slut i alla fall när det gäller att få fram bästa stoet eller hingsten.

Det var dock inte bara utställare som var på plats. En hel del åkte dit mest för att titta. Några som hade åkt en och en halv timme enkel resa för att titta på generalmönstringen var Julia Alvland och Linnéa Borgenvall.

— Vi rider inte själva längre på grund av tidsbrist, så då är det fint att kunna njuta av andras fina hästar istället, sade Linnéa Borgenvall.

Generalmönstringen på Elmia är en del av en hästhelg som arrangeras gemensamt av Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen, Föreningen Nordsvenska Hästen och Svenska Russavelsföreningen.