– Jag tror inte riktigt de har fattat vad som hänt. De är otroligt tacksamma, säger Emma Sandwall.

Det avgörande ögonblicket för det unga paret från Rumänien inträffade för knappt två veckor sedan.

Jonas och Emma Sandwall, som är engagerade i Fjällstugan och Connect Church i Jönköping, har tidigare samlat in pengar till Erikshjälpen. Jonas sitter sedan en tid tillbaka i styrelsen.

– Vi har pratat om att göra något. En dag gick jag förbi en ung romsk kvinna vid Juneporten. Jag började prata lite med henne, säger Emma.

Daniela, som inte kan engelska, ringde efter sin man Adrian som pratar lite spanska.

– Med hjälp av Googles översättningsapp lyckades vi kommunicera.

Betalade 200 euro

Adrian berättade hur deras tre barn hemma i Rumänien knappt hade någon mat, att floden nära deras hus översvämmats och att ett jordskred förstört deras hus, hur de betalat 200 euro var för att ta sig till Sverige i hopp om att hitta ett jobb. Barnen bor tillfälligt hos släktingar.

– Det finns knappt inga jobb i Rumänien. Särskilt inte för romer. Man går till torget och så kommer någon och plockar upp arbetarna för enklare jobb inom jordbruket, säger Jonas.

– Ofta har de lånat pengar till resan och är redan skuldsatta när de kommer hit. Det är en ond cirkel, säger Emma.

Väl i Sverige såg Adrian och Daniela att ingen av de andra rumänerna hade lyckats få jobb. De tvingades att tigga.

– När de berättade för oss om sin situation bjöd vi hem dem till oss. De fick sova i källaren i några nätter och vi bjöd dem på mat, säger Jonas.

– I början var vi lite misstänksamma och visste inte hur det skulle gå, men de är verkligen otroligt snälla och skötsamma människor. De berättade att det kändes jobbigt att de fick äta sig mätta när deras barn knappt har mat för dagen, säger Emma.

Svårlöst fråga

Jonas och Emma har diskuterat frågan om tiggarna och är medvetna om att det är ett dilemma som inte enbart blir löst av ideella krafter.

– När en människa sitter framför dig och behöver hjälp är det svårt att blunda. Samtidigt är det en fråga på högre nivå, för hjälporganisationer och politiker om det ska bli en förändring på längre sikt, säger Jonas.

Sedan en vecka tillbaka har Adrian och Daniela bott i Emmas och Jonas vänners sommarstuga. Med hjälp av vänner och bekanta har Jönköpingsparet lyckats samla ihop över 22 000 kronor till insatsen för ett nytt hus i Rumänien till familjen.

– Pengarna har redan skickats över och Adrians pappa har betalat halva huset. Det är egentligen knappt mer än ett skjul, men det finns lite åkermark, säger Jonas.

Trasiga kläder

Adrians och Danielas barn har tillgång till gratis skolgång, men har inte varit välkomna i skolan eftersom de har trasiga och smutsiga kläder.

– Så ett paket med kläder är på väg dit ner just nu, säger Emma.

Men hjälpinsatsen slutar inte där. En bekant hörde av sig och erbjöd Adrian en timanställning på en byggfirma i Jönköping.

– Han är en duktig hantverkare. Det är helt fantastiskt vad människor kan hjälpa till med, säger Emma.

Vad som händer med det romska paret framöver är ovisst. I åtminstone några veckor till är de kvar i Sverige. Emma och Jonas funderar på hur långt de kan sträcka sig för att hjälpa till.

– Det är en svår fråga. Det finns alltid människor som har det svårt och vi har ett överflöd här. Samtidigt har det tagit mycket energi och tid att hjälpa det här paret. Men jag har svårt att bara gå förbi den som är desperat, säger Jonas.

Han och Emma har planer på att besöka Adrian och Daniela i Rumänien.

– Mitt i den här svåra stunden har vi hittat sätt att skratta tillsammans. Vi har blivit vänner och de har bjudit hem oss till sig, säger Jonas.

Fotnot: Daniela och Adrian heter egentligen något annat.