Det hela började för några månader sedan när Sebastian och Laura hade bestämt sig för att flytta till Sävsjö eftersom de båda fått jobb i staden. Efter att de hade hittat bostad var nästa steg att hyra en flyttfirma för att få hjälp med att få ner hela bohaget från Jönköping.

Fakta: Flyttnord

Bolaget registrerades under 2016 och har sin adress i Jönköping. Företaget är verksamt i flera..

Fakta: Flyttnord

Bolaget registrerades under 2016 och har sin adress i Jönköping. Företaget är verksamt i flera städer, bland annat Jönköping och Borås.

Som vd och ordförande i styrelsen är en 67-årig man från Borås. Utöver honom är det en 27-årig kvinna som sitter i styrelsen.

Men som kontaktperson för företaget är det en person som kallar sig för Daniel Eliasson.

Flyttnord har sju anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden. Där har ARN tagit beslut i tre fall och rekommenderat företaget att betala tillbaka pengar till kunder.

Sebastian tog kontakt med de stora välkända flyttbolagen men de var fullbokade ända in i juni och de behövde flytta i maj. Valet landade till slut på Flyttnord efter att ha gjort några sökningar på internet.

— De hade en hemsida som var förtroendeingivande och telefonnummer som funkade. De var lokala och fanns även på flera orter. Jag tyckte att det såg okej ut, säger Sebastian.

Ringde varningsklocka

Sebastian jobbar som ekonom på Skruf i Sävsjö. Han berättar att han läste igenom avtalet noga men han missade några saker.

Dagen innan flyttfirman skulle komma ringde de upp och sa att deras lastbil hade blivit vandaliserad. I stället sa de att det fick vänta en dag.

— När de dyker upp så var det en liten vit, omärkt bil. En större skåpbil ungefär. Men flyttkillarna gav ett seriöst intryck.

I bilen fick bara knappt två tredjedelar av möblerna plats. Sebastian åkte med flyttkillarna ner till Sävsjö.

Annons

— Väl där nere sa de att jag måste betala kontant eller med Swish. Då ringde en liten varningsklocka så jag ringde upp killen jag bokade flytten.

Det visade sig att Sebastian inte läst avtalet tillräckligt noga.

— Jag tog upp avtalet och där stod det mycket riktigt att det är betalning kontant eller med Swish. Jag tänkte att det var dumt av mig att jag inte läst tillräckligt noga, säger Sebastian.

Betalade rut-avdraget

Han klandrade också sig själv eftersom han tyckte att han kanske inte var tillräckligt specifik i hur mycket det var som skulle flyttas.

— När vi sedan kommer till betalningen säger de att det inte går att swisha och att jag måste betala kontant. De säger också att jag måste betala rut-avdraget eftersom de säger att de råkat ut för personer som redan använt sitt rut-avdrag.

Han gick då med på att betala den fulla summan på 10 200 kronor. Dessutom ville de ha ytterligare 4 000 kronor för städningen. Han ger dem också en extranyckel så att de kan komma in lägenheten för att städa.

— Men när vi kommer för att hämta sista lasset så är de inte i lägenheten. Det är inte städat och de har inte varit där.

De var därför tvungna att även betala för att byta lås på den gamla lägenheten.

— Nu är jag mest orolig för att de vet var vi bor. Polisen gör ingenting men det här är kriminella personer, säger Laura Whittaker, Sebastians sambo.

— Om ni har bokat dem så avboka. De tar 1 500 i för avbokning men ge dem inte det. Låt dem dra upp det i tingsrätten i så fall, betala inte ett skit till de här skojarna, säger Sebastian.

Även Borås Tidning har skrivit om Flyttnord. Där ett par i Borås råkat ut för samma sak och där flyttkillarna hade blivit hotfulla för att få betalningen. Tillvägagångssättet är också likt det Sebastian och Laura råkat ut för.