Det var många byggföretag som ville in på den här centrala tomten men i våras beslutade politikerna i tekniska nämnden efter en längre diskussion att Brandtornet och Castellum tillsammans skulle få bygga där. Nu börjar planerna i det populära kvarteret ta form.

Michael Nilforsen vill bygga minst 200 små lägenheter. Det blir mest tvåor runt 50 kvadratmeter och med en månadshyra på cirka 7 500 kronor. Hur högt bostadsföretaget får bygga, och därmed hur många fler lägenheter det kan bli, är inte slutdiskuterat med företrädare för kommunen ännu.

— Vi vill testa ett alternativ där vi bygger på höjden. Det är där vi kan göra något mer spännande och det gäller att ta till vara på marken. Bygger vi högt finns det inte några grannar som kan bli störda av eventuella skuggeffekter, säger Michael Nilforsen och tillägger att det redan finns ett torn på gamla brandstationen som företaget renoverat och rustat upp.

— Då kunde vi skicka upp ett torn i det nya kvarteret också, säger Michael Nilforsen.

Annons

Fastighetsbolaget Castellum, som bland annat har byggt delar av nya Atollen, bygger ungefär hälften av ytorna för handel och kontor.

Bengt Mattias Carlsson, ny stadsarkitekt i Jönköping, säger att intresset för att bygga höghus har en rent praktisk sida för att vi blir fler och behöver bostäder.

— Men vi är också väldigt inspirerade av Nordamerikas storstäder med alla höghus, det är lite populärt med höghus just nu, säger Bengt Mattias Carlsson.

Han tycker att ett höghus kan vara lika bra som en låg byggnad men tycker att det ska passa in i omgivningen och att det ska finnas en tanke bakom.

— Tanken bakom Munksjötornet är att det ska vara en portal in till stan och tanken med höghushotellet att det ska markera stationen. Det är viktigt att vi tar oss en funderare över vad som är speciellt med Jönköping och hur vi ska förädla det vi har, säger Bengt Mattias Carlsson.

Rent praktiskt vill han nu påbörja ett sådant arbete och gärna i dialog med allmänheten.

— Det här är en levande process och vi behöver inte stänga in oss i ett år eller så, säger han.

Här kan det också bli höghus

Juneporten kan få nytt höghus

Fritt fram för höghushotellet

De vill bygga höghus ovanför gamla systembolaget

Nytt höghus på Dalvik

Österängen kan få ett höghus

Höghus planeras på Öxnehaga

"Jag tänker strida för 25 våningar"

Höghus vid Lasarettsparken kan stoppas

Nu har "toarullen" fåt sitt namn