Den laddade flyktingfrågan stod i centrum när ett 70-tal personer mötte upp i det bistra vädret för att ta ställning för människor på flykt - och mot de politiska beslut som skärper asylrätten.

— Vi vill lyfta fram flyktingarnas berättelser och visa på vad åtstramningarna får för konsekvenser. Dublinförordningen skapar stora problem för människor som flyr till Europa och som ofta istället hamnar i händerna på flyktingsmugglare, säger Jonathan Jansson, aktivist i Tillsammans för Jönköping.

De två talarna på Hovrättstorget var Nathalie Söderberg från det nationella nätverket Tillsammansskapet och stiftelsen Expo, liksom Ulrica Petersson från Tillsammans för Eksjö.

— Vi vill också visa att det fortfarande finns en möjlighet att skapa ett Sverige där vi tar emot flyktingar, och jobba för lagliga flyktvägar till Europa, säger Jonathan Jansson.

Enligt Jonathan Jansson har det första året för Tillsammans för Jönköping varit tumultartat, med flera händelser och beslut lokalt och nationellt kring EU-migranter, flyktingar, nedbrända asylboenden och regeringsbeslutet i asylfrågan som har engagerat

— Här behövs en motkraft, och den motkraften är vi. Ett sätt att fortsätta engagera sig i Jönköping är att besöka vår nya café-mötesplats på Österängen.

Två av besökarna på Hovrättstorget var paret Kjell Andersson och Gunlög Ingolf.

— De flesta här i Sverige har ju det bra, så varför inte vara med och hjälpa? Jag kom hit för att jag för att jag vill engagera mig för flyktingarna, säger Kjell Andersson.

Talaren Nathalie Söderberg framhöll de ensamkommande barnens situation.

— De får bo här ett tag och börjar lära sig svenska, när de plötsligt än en gång måste lämna allt de har i Sverige. Privata asylboenden gör ofantliga vinster med hjälp av våra skattepengar, som istället borde gå till andra boenden och fler platser.