Läs mer: Zahirullah måste lämna Vaggeryd

Läs mer: 18-åringar riskerar att flyttas

— Vi tycker inte att man ska behöva flytta från Jönköping innan man gjort klart sin skolgång här, säger Mariana Morosanu, ordförande i föreningen Integrera Mera Jönköping.

Kommunen har ansvar för boende och sociala insatser för asylsökande fram till dess att de är 18 år. Därefter övergår ansvaret till Migrationsverket, undantaget är om det finns ett vårdbehov. Det innebär bland annat att personen flyttas till vuxenboende.

Kan flyttas långt

Eftersom boendena blir allt färre, riskerar vederbörande hamna långt bort från sin första vistelseort. Vilket är orsaken till att föreningen nu agerar. De som fyller 18 i Jönköping får vara kvar i kommunal regi fram till dess att de får ett första beslut om de fått uppehållstillstånd eller inte.

Annons

— Det handlar inte om ifall man inväntar det första, eller andra beslutet. De flesta har bott här i två, tre år. De har sina nätverk och sin trygghet här, det är viktigt för integrationen, säger Mariana Morosanu.

Åsa Jonsson Sköld, chef för ensamkommande barn och unga i kommunen, berättar att bostadssituationen är ansträngd. Det är svårt att hitta bostäder till de som anvisats till kommunen.

— Vi har många ungdomar på det antalet platser som egentligen finns på HVB-hem och stödboenden. För vår del är det svårt att ordna med boenden även för vuxna asylsökande, det är Migrationsverket som har det ansvaret, säger hon.

"Jobba tillsammans"

Integrera Mera Jönköping tänker bilda en grupp som ska titta på lösningar. Mariana Morosanu menar att det finns lyckade exempel i landet som det går att kopiera.

— När vi gjort det vill vi gärna träffa politikerna. Vi har ett fantastiskt civilsamhälle i Jönköping och vi kan stötta kommunen men vi måste jobba tillsammans, säger Mariana Morosanu.

Läs mer: Asylboende i Skillingaryd kan stängas

Läs mer: HVB-hem i Mullsjö stängs

Läs mer: Fackförbund kräver kommunens ansvar