– Det är ju oerhört hedrande och glädjande förstås. Olle har ju varit en förebild på många sätt under många år och jag har haft den stora glädjen att jobba med honom, säger Gittan Glans.

Motiveringarna

Gittan Glans: "Gittan Glans får Olle-priset för att hon är en fantastisk musikarbetare. Hon..

Motiveringarna

Gittan Glans: "Gittan Glans får Olle-priset för att hon är en fantastisk musikarbetare. Hon är i första hand en virtuos pianist och verkar både som solist och ackompanjatör. Med en excellent lyhördhet för de flesta genrer inom musikens breda fält, medverkar hon omväxlande med amatörer och Sveriges yppersta artistelit. Hon finns där folk tycker om musik i både kyrkor och konserthus. I sin yrkesgärning som pianopedagog har hon inspirerat och väglett oräkneligt antal ungdomar i musikens alla labyrinter. Gittan har också arrangerat musik med finess och elegans för både körer och olika instrumentala ensembler. Med ojämna mellanrum levererar hon dessutom egna kompositioner med stor kreativitet och personligt uttryck.

Gittans imponerande musikaliska intelligens är helt i Olles anda."

Edward Eklöf: "Edward Eklöf får Olle-priset för sitt stora engagemang inom körmusiken, med särskilt fokus på barnen. Han har sin bas som kyrkomusiker i Gräshagskyrkan, där han visat en mångfacetterad bredd i både sitt eget musicerande och i samarbete med andra. Med en okuvlig energi har han sjösatt otaliga produktioner, där barn har fått medverka i en imponerande mångfald och i olika miljöer. Han har visat upp en stor portion idérikedom, där han med lika stor envishet sjungit ut sitt patos för allas rätt till körsång.

Edwards musikaliska gärning är helt i Olles anda."

Hon har varit pianist i På spåret men är huvudsakligen aktiv som pianist, sångare och kompositör i Jönköping. Motiveringen nämner Gittans "excellenta lyhördhet för de flesta genrer inom musikens breda fält" och att hennes "imponerande musikaliska intelligens är helt i Olles anda".

– Jag har fått höra motiveringen och man blir ju nästan… man skäms ju nästan. Det känns ju fantastiskt, säger hon.

Edward Eklöf är kyrkomusiker i Svenska kyrkan i Jönköping, studerar på Musikskolan i Göteborg samt är aktiv inom barnkörsföreningen Nova. Det är just hans engagemang för barnen som ligger i fokus i motiveringen. Han har "sjösatt otaliga produktioner där barn har fått medverka i en imponerande mångfald och i olika miljöer".

Annons

– Självklart så är man ju jätte, jätte, jättehedrad av att få priset själv. Man blir ju helt varm i hjärtat, säger Edward Eklöf.

Olle Widestrand

Olle Widestrand, 85, är känd som församlingsmusiker, pedagog och tonsättare och är en av ..

Olle Widestrand

Olle Widestrand, 85, är känd som församlingsmusiker, pedagog och tonsättare och är en av svensk frikyrklighets mest välkända musiker. Olle-priset har delats ut sedan 2002 då bland andra Per-Åke Wennerberg och Andreas Glans anordnade en konsert till Olles 70-årsdag. Nettovinsten från konserten användes till att bilda den fond som nu ligger till grund för Olle-priset.

– Det hjälper till att lyfta upp det som jag håller på med. Det skapar ju ännu större möjligheter att ge alla dessa barn och ungdomar som jag jobbar med ännu bättre möjligheter till att musicera.

Utöver äran att bli belönad med Olle-priset får stipendiaterna 30 000 kronor var. Varken Gittan Glans eller Edward Eklöf har bestämt vad pengarna ska gå till, men de spekulerar. För Gittan Glans del ger pengarna henne möjligheten att fokusera mer på komponerande och arrangemang.

– Sådant som jag älskar att göra men kanske inte alltid har tid för, säger hon.

Edward Eklöf säger att pengarna definitivt kommer gå till någon form av inspiration.

– Det kan handla om att se hur andra jobbar, det kan handla om resor eller möten mellan människor i olika länder.