Bland byggnader som höghus, trygghetsboende, bilhall och en lekplats, kunde juryn bestående av politiker och tjänstemän i stadsbyggnadsnämnden vaska fram 2016 års vinnare som presenterades på torsdagen.

Innan den stora vinnaren av stadsbyggnadspriset presenterades, utsågs först tre segrare i de tre klasserna god byggnadsvård, god arkitektur och god livsmiljö. Dessa blev i nämnd ordning kvarteret Juno på Klostergatan, kvarteret Peru på Åsenvägen och Bastionsparken och Slottskajen, som belönades med diplom.

Juryn föll särskilt för kvarteret Peru ovanför den nedlagda Preemmacken i Kristinedal, med sina 42 studentlägenheter och 21 vanliga hyresrätter. Bakom byggnaden står Ekblads fastigheter och arkitektfirman Tengbom. Fasadens utformning, en lekfull placering av balkonger och genomtänkta materialval, anser man höjer sig över genomsnittsbyggnaderna.

— Jag är lite tagen faktiskt. Stadsbyggnadspriset är ju den finaste lokala utmärkelse man kan få som byggare eller arkitekt, säger Ralf Ekblad.

Annons

Den första skissen av fastigheten stod klar redan 2010. Men platsen där det tidigare varit parkering, har varit i Ekblads ägo sedan början av 1990-talet.

— Redan 1997 började jag skissa på en byggnad, men då fick jag inget gehör hos kommunen. Den här gången har man varit väldigt mån om att hitta lösningar, säger Ralf Ekblad.

Enligt Sandra Skoglund, en av arkitekterna, innebar byggnationens läge en ganska svår utmaning.

— Det var viktigt för oss att skapa variation och liv. Samtidigt var det en svår plats, särskilt med närheten till macken som numera inte är kvar, säger Sandra Skoglund.

Huset bjuder på en vacker utsikt från flera håll, och från fjärde våningen och upp till den nionde är det Vätterutsikt. Fasaden har natursten och de röda balkongerna ger byggnaden en speciell karaktär.

I juli förra året kunde studenterna flytta in, och under hösten har huset fyllts på med övriga hyresgäster.

För alla nominerade bidrag, i år totalt 25 stycken, gäller att de ska ha byggts färdigt under 2016. Förutom vinnarna delades även ett hedersomnämnande ut, till Kungsportens trygghetsboende för sitt tydliga formspråk och generösa gemensamma ytor.

Stadsbyggnadspriset har delats ut årligen sedan 1994.