— Det var otroligt uppskattande och inspirerande när jag fick beskedet i slutet av förra veckan, säger Charlotta Carlén. Vad jag förstod vill man genom priset lyfta upp betydelsen av den pollinering som bina står för.

Gemensamt för dem är att de båda har gått yrkeshögskola för biodlare. Therese gick ut först, vilket innebar att Charlotta kunde komma dit på praktik:

— Det blev en ny bekantskap. Hon bor ju i Vaggeryd medan jag bor i Hubbestad.

Annons

Så här skriver juryn i sin motivering: ”Båda är goda ambassadörer för kommunen och bra förebilder för biodlingsbranschen. Med inlevelse sprider de kunskap om hur biodling går till, sambanden mellan bin och växtriket samt hur honung på en mängd olika sätt kan användas i matlagning.”

Vi hälsade på Charlotta för något år sedan och kan intyga att det där med kunskapsförmedlingen stämmer väl. Även om inte allt fastnade.

Hur var det egentligen; varför är bin så viktiga?

— En tredjedel av det som vi äter, från äpplen till blåbär, pollineras av bin. Även humlor bidrar, men placeringen av bikupor kan förbättra exempelvis lanbrukarnas odlingar av äpplen eller vitklöver.

Vad händer just nu i bigården?

— Nu är det vila, de har gått i ”vinterklot”. Det innebär att de samlas samlas runt drottningen för att hålla henne varm, de äter och skapar värme. Drottningen håller sig varm medan bina längst ut blir stela och måste cirkulera.

Det är sedan solen som fungerar som väckarklocka. När ljuset är tillräckligt börjar drottningen lägga ägg.