Juniorkronorna åker till Kelowna i Kanada den 16 december för ett förberedande JVM-läger med landskamper. Sedan startar junior-VM den 26 december och avgörs fram till 5 januari i Vancouver och Victoria. Sverige återfinns i grupp B där man möter Finland, Kazakstan, Slovakien och USA.

Under onsdagen presenterade Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén den preliminära truppen till mästerskapet. Där finns flera spelare som spelar eller har spelat i HV71. Det rör sig om målvakten Adam Åhman, backen Erik Brännström samt forwardsduon David Gustafsson och Filip Sveningsson.

– Han tog ett enormt ansvar för oss ifjol. Han har bra rörlighet och hanterar alla spelmoment, säger förbundskaptenen Montén om backstjärnan Brännström, som är NHL-kontrakterad av Vegas Golden Knights men som just nu spelar i AHL-klubben Chicago Wolves.

– En arbetshäst som var jättenära att ta en plats i truppen ifjol. Stabil center, duktig tvåvägsspelare och väldigt viktig i avgörande situationer, säger Montén om HV-centern David Gustafsson.

Åhman tillhör HV men är utlånad till Oskarshamn medan Brännström och Sveningsson lämnade Jönköpingsklubben efter förra säsongen. David Gustafsson är den enda i kvartetten som spelar i HV71 just nu.

– Det kommer att bli skitkul. JVM är något man alltid drömt om. Det kommer bli otroligt kul när det spelas borta i Kanada och Vancouver. Det är många som bryr sig om hockey där och det kommer att bli bra tryck på läktarna, säger David Gustafsson till JP-sporten.

Annons

Vilken roll tror du att du får?

– Det får vi se när jag kommer dit. Men jag tror att han (Tomas Montén) kommer börja med att sätta mig i en defensiv kedja och om man spelar bra kanske man får spela högre upp sen.

Fakta: JVM-truppen

Målvakter: Samuel Ersson, Västerås, Adam Åhman, Oskarshamn (HV71), Olle Eriksson Ek, Karls..

Fakta: JVM-truppen

Målvakter: Samuel Ersson, Västerås, Adam Åhman, Oskarshamn (HV71), Olle Eriksson Ek, Karlskoga.

Backar: Timothy Liljegren, Toronto Marlies, Rasmus Sandin, Toronto Marlies, Adam Ginning, Linköping, Adam Boqvist, London Knights, Nils Lundkvist, Luleå, Filip Westerlund, Frölunda, Jacob Ragnarsson, Almtuna, Erik Brännström, Chicago Wolves.

Forwards: Fabian Zetterlund, Färjestad, Emil Bemström, Djurgården, David Gustafsson, HV71, Jacob Olofsson, Timrå, Lucas Elvenes, Rögle, Pontus Holmberg, Växjö, Rickard Hugg, Kitchener Rangers, Filip Hållander, Timrå, Samuel Fagemo, Frölunda, Johan Södergran, Linköping, Oskar Bäck, Karlskoga, Nils Höglander, Rögle, Filip Sveningsson, Oskarshamn, Hugo Leufvenius, Sarnia Sting.

Den slutgiltiga JVM-truppen kommer att innehålla tre målvakter och 20 utespelare.

Förra året fanns Gustafsson länge med i den trupp som skulle spela JVM. Men han föll på målsnöret när den sista truppgallringen gjordes inför mästerskapet. Nu hoppas 18-åringen att han får vara med hela vägen.

– Det var inte den roligaste julaftonen jag haft. När man väl varit där och gjort allt jobb vill man givetvis fortsätta vara med på det roliga.

HV-talangen tror att Juniorkronorna har goda chanser i JVM.

– Sverige har alltid chans på guld. Vi har nog den bästa backuppsättningen i hela turneringen och om vi kan använda våra styrkor på rätt sätt så tror jag att vi kan gå långt.

SHL