Rent geografiskt är det bara ett stenkast mellan de två Huskvarnaföretaget men de hade ändå inte haft någon kontakt innan Peter Tengström slog en signal och föreslog ett möte.

— I höstas började jag leta efter en partner. Robotgräsklippare kan inte göra allt, det blir saker över, säger Peter Tengström.

Han etablerade sitt företag Robo10 i Junexhuset 2015, inriktningen är bland annat att klippa gräset i rondeller åt kommunen och serva privatkunder under vintern i "robothotellet".

Thells etablerade sig vid Madens industriområde 2008 och har sedan dess vuxit stadigt, nu har företaget 12 anställda.

— Vi håller på med trädfällning, trädvård och yttre fastighetsskötsel. Det är allt från att klippa gräs till att plocka fimpar och rensa rabatter, säger Henrik Thell som driver företaget.

Mångsidiga

Dessutom har företaget en mark- och anläggningsavdelning.

— Vår specialitet har blivit natursten, granit och skiffer.

Nu går Thells in som delägare i Robo10.

Båda företagen kommer att fortsätta att drivas som separata företag med egna lokaler men tillsammans hoppas de kunna erbjuda helhetslösningar.

Annons

Istället för att Thells personal erbjuder gräsklippning med traditionella maskiner så kan de erbjuda robotgräsklippning på de ytor som lämpar sig för detta.

Henrik Thell nämner att det blir kostnadseffektivt, förutom att arbetet görs tystare och miljövänligare.

Utnyttjar kapacitet

För Peter Tengströms del innebär det att han kan ta hjälp av Thells personal som servicetekniker under vinterhalvåret och att båda företagen utnyttjar sin kapacitet bättre under hela året.

Då kan Robo10 ta emot fler kunder, hittills har Peter Tengström varit ensam anställd i företaget.

Han har en stark tro på framtiden för robotgräsklippare och för trädgårdsbranschen.

Robotarna utvecklas konstant så att det blir lättare för företag att ha kommunicera med och ha kontroll över statusen på många maskiner samtidigt.

Samtidigt som kommersiella fastighetsägare vill erbjuda en attraktiv utemiljö finns det många privatpersoner som värdesätter sin fritid och är tacksamma om någon kan sköta om deras trädgård. Då gäller det att kunna erbjuda både helhetslösningar och lösningar för de som bara behöver hjälp med en del av fastigheten, med olika prisnivåer.

— Det är det som vi är ute efter, det är det som är nyckeln för oss, säger Peter Tengström.