Under onsdagseftermiddagen hade 36 ekipage anmält sig till Qom Ut-festivalens paradtåg, förra året var det omkring 30 anmälda. Smålandsidrotten samlar flera idrottsföreningar, däribland Huskvarna FF med supporterförening, Friskis & Svettis och HC Dalen.

– Vi tror på allas lika värde oavsett etnicitet, sexuell läggning eller kön och utifrån det känns det självklart att medverka i paraden, säger Peter Hagström ordförande i HC Dalen.

Utöver idrottsföreningar deltar bland annat Svenska Kyrkan, Mormor Magdas, Humanisterna Jönköping, Rädda Barnen, Gaypolisföreningen och många mer.

KD och SD uteblir

Precis som förra året kommer inte Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna att delta i festivalen. I övrigt deltar alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige plus Feministiskt Initiativ.

– Förra året var vi omkring 200 som gick och i år hoppas vi på något liknande, säger Johanna Storbjörk ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköping.

– För oss är det självklart att stå upp för alla människors rätt till kärlek, säger Eric Luth som sitter i styrelsen för både Centerpartiet och ungdomsförbundet i Jönköping.

Under torsdagen är det sista dag att anmäla sitt ekipage till Qom Ut-festivalens paradtåg.