— Hur många har hållit på med lego? frågar ingenjör Lundström.

Det är en retorisk fråga, många av barnen på Öxnehaga bibliotek räcker upp handen. Sedan fortsätter Göran Lundström att berätta om de olika delarna och programmen som barnen har till förfogande när de ska försöka skapa en egen liten robot som både rör på sig och blinkar med lampor.

Provar själva

Det låter ganska torrt och teoretiskt i inledningen men så snart barnen fått klartecken att sätta igång så sprider sig leklusten och kreativiteten i biblioteket.

Tre flickor samarbetade med att tillverka en ratt som snurrade och blinkade.

— Jag har sett en film om det här och då såg jag en ratt som lös, säger Maya Al-Haddad, 9 år.

Annons

Kompisarna Julia Glind, 8 år, och Sarah Dik, 8 år, berättar att de har byggt saker tisigare, i träslöjden till exempel.

Ett par bord längre bort sitter Sebastian Johansson Eek, 12 år.

— Jag försöker göra en bil. Det är svårt att koppla ihop allt och komma på hur man ska få ihop allt så att hjulen rullar, säger han.

Fakta: Quirkbot

Ordet kan översättas som en sammansättning av "underfundig" och "robot" på engelska. Det ..

Fakta: Quirkbot

Ordet kan översättas som en sammansättning av "underfundig" och "robot" på engelska. Det är ett företag i Stockholm som har skapat programmeringen och ett företag i Göteborg, Creatables, som står för de mekaniska delarna. Konceptet går ut på att koppla ihop en liten datorenhet med motor, strömkälla och olika leder och lampor till en enkel mekanisk programstyrd leksak.

En annan av de unga uppfinnarna, 10-årige Erik Nydén-Langhelle, hade inte bestämt sig ännu vad han ville göra när JP pratade med honom.

— Jag tycker det är spännande. Man måste vara kreativ och försöka komma på saker, säger han.

Skapande kultur

Göran Lundström driver företaget Ingenjör Lundströms experiment. Han är själv ingenjör och före detta teknikjournalist, som pensionär reser han runt i landet för att undervisa och leda experiment med barn.

Quirkbot går inte att köpa ännu men tack vare att bibliotekarien Charlotta Boström har kontakter i branschen så fick Öxnehaga möjlighet att testa experimentlådan först av alla.