LÄS MER: Här är länets framtidsyrken

Mikael Ivarsson Lind, Katarina Stenvall och Josefine Karlsson läser andra terminen på förskollärarutbildningen på högskolan för lärande och kommunikation (HLK) i Jönköping. De tillhör alltså de som har valt helt rätt utbildning om de vill ha en ljus framtid på arbetsmarknaden.

Från handeln

Barnen blir fler i länet - det har fötts fler och dessutom har inflyttningen från andra länder ökat - och kraven på utbildning har ökat på den som vill arbeta inom förskolan. Detta har sammantaget gjort att jobbmöjligheterna för högskoleutbildade förskollärare i Jönköpings län är mycket goda, enligt arbetsförmedlingens framtidsprognos.

— Jag jobbade länge inom handeln, säger Katarina Stenvall.

— Men det är jättetufft, efter nio år kände jag inte längre av om det var jul eller påsk längre.

En trygghet

Även Josefine Karlsson har arbetat mycket inom handeln tidigare, medan Mikael Ivarsson tog studenten för knappt två år sedan. Alla började med att vikariera inom förskolan innan de inledde sina högskolestudier.

Annons

Med sin utbildning kan de få fasta tjänster, högre lön och utveckla sina kunskaper, resonerar de.

— Jag jobbade i åtta månader på en förskola, men eftersom jag inte var anställd kunde jag heller inte vara med och påverka på samma sätt, konstaterar Mikael Ivarsson.

Om lönen

Arbetsmarknaden ser alltså ljus ut för förskollärare och det har den gjort ett tag. Detta var också något som Mikael Ivarsson Lind, Katarina Stenvall och Josefine Karlsson vägde in i valet av utbildning, möjligheten till ett fast arbete direkt efter att de har avslutat sina studier.

— Förhoppningsvis kommer det att finnas gott om valmöjligheter för oss så att vi kan känna in var vi vill jobba, säger Josefine Karlsson.

— Vi kommer att vara väldigt eftertraktade, menar Mikael Ivarsson.

— Och vi kommer att kunna välja själva var vi vill jobba och förhoppningsvis höja våra löner.

En jättemöjlighet

Katarina Stenvall fortsätter:

— I dag kan det skilja flera tusen i lön mellan förskollärare i kommuner som ligger så nära varandra som Jönköping och Nässjö, det ger oss en jättemöjlighet att löneförhandla. Jag sätter mig ju inte i tre och ett halvt år på högskolan för den grundlön jag har haft som vikarie.