Det är andra året som Sveriges största företagarorganisation Företagarna lyfter fram lovande företagare mellan 18 och 30 år. Syftet är att uppmärksamma och visa upp bredden och mångfalden inom svensk innovation.

Fakta: Fem företagare från länet på 103-listan

- Pontus Gustafsson och Sebastian Rudenstam, båda 25 år, från bolaget Refurnish the World AB. A..

Fakta: Fem företagare från länet på 103-listan

- Pontus Gustafsson och Sebastian Rudenstam, båda 25 år, från bolaget Refurnish the World AB. Affärsidén går ut på att hyra ut möbler från tillverkare och leverantörer till privatpersoner via varumärket Beleco. I nästa steg kommer även privatpersoner att kunna hyra av varandra. Vd heter Marie Rudenstam.

- Linda Falk Boman, 29 år och Stefan Falk Boman, 28 år i Gnosjö från bolaget Ung Drive. Nätverket hjälper de som är mellan 15 och 18 år att starta eget och utbildar unga entreprenörer internationellt - med mera. De har tidigare fått Företagarnas stipendium på 20 000 kronor för sin affärsidé.

- Emmelie Syrén, 26 år, från Vetlanda. Hon har skapat det egna klädmärket Mini with Friends. Via webbshop säljer hon egendesignade barnkläder och accessoarer, alla ekologiska.

Läs hela listan på foretagarna.se.

Från Jönköping lyfts två företagare fram: Pontus Gustafsson och Sebastian Rudenstam, båda 25 år. De är med och driver bolaget Refurnish the World AB där Marie Rudenstam är vd. Affärsidén går ut på att de under varumärket Beleco hyr ut möbler från tillverkare och leverantörer till privatpersoner.

— Vi vill ge människor mer frihet att leva och resa precis som de vill genom att de inte äger sina möbler, säger Sebastian Rudenstam.

— På det här sättet kan fler människor få uppleva design och få en möjlighet att förändra sig och flytta. Det vi gör är att ändra tänket för möbler, man måste inte köpa - man kan ”Pay to use”. Sakta men säkert kan vi ändra ett beteende som är inlärt.

LÄS MER: Tenhultsbo vinner fint pris

Annons

Nästa steg är att lansera en webbplats där privatpersoner kan hyra ut sina egna möbler till varandra.

Refurnish the World AB är fortfarande registrerat i Jönköping och det var också här som de först testade sin idé mot studenter, men numera arbetar de utifrån Stockholm. Från och med januari i år har de en plats i hypade Sup46 på Regeringsgatan. Det är en av Europas ledande startup-hubber - en plats där nya, heta bolag arbetar och nätverkar.

— Det är jättekul och en fantastisk möjlighet, hit kommer stora investerare från världen på besök regelbundet, säger Sebastian Rudenstam.

LÄS MER: Hemlig teknik gav dem 20 miljoner

Bolaget har också antagits som ett av tolv bolag till Stings inkubatorprogram Sting Incubate där de coachas av olika profiler från näringslivet. Dessutom har de så sent som i mars i år tagit hem ett finansieringsbidrag via Vinnova Social Innovation på 300 000 kronor.

Frågan är om de helt har flyttat fokus från Jönköping till Stockholm?

— Vi vill fortfarande ha en koppling till Jönköping, menar Sebastian Rudenstam.

— Det finns många möbelföretag och tillverkning i Småland och både jag och Marie är från Jönköping. Ser vi framåt så ser vi Jönköping som en bra plats för lagerhantering, men just nu känns det mest naturligt att ha vårt kontor i Stockholm.

LÄS MER: Jönköpingsbolag hetast i landet