– Har ni ätit frukost idag, undrar tränarna till den stora skaran av förväntansfulla barn som har samlat sig för lördagens träning av ”Volleybompa” i Habo sporthall.

– Har ni ätit pizza till frukost, eller kanske lite gröt med dunderhonung? Fast det får man väl ont i magen av om man inte är Bamse, fortsätter tränarna.

Det som sker i sporthallen är ett nytt projekt som Habo Wolley drog igång för tre år sedan. Under namnet "Volleybompa - en bra start" har de träning för barn mellan tre och sex år, där träningen går i huvudsak går ut på tre saker.

– Vi har sagt att träningen i huvudsak ska stå på tre ben. Att ha det roligt, att ha det roligt och att ha det roligt, säger Arvid Haag, som är projektledare för ”Volleybompa”.

Och att barnen verkade ha roligt på träningen var verkligen ingen överdrift. Med skratt och tjut sprang barnen omkring under de olika övningarna som bland annat bestod av bingo med olika utmaningar som att studsa med boll, hinderbana och kinesiska muren. Den sistnämnda övningen var en favorit för Melvin Hallman, som var ett av barnen som var med på ”Volleybompa”.

– I den övningen får man springa och hämta skatter, säger han.

Får man ta hem skatterna?

– Nej, det är ju inga riktiga skatter. Det är ärtpåsar, säger han.

Varför Habo Wolley har blivit uppmärksammade för ”Volleybompa”, bland annat från sajten svenskidrott.se, är just för att det är ett tämligen unikt sätt att rekrytera nya ledare till föreningen. Barnen på ”Volleybompa” har också med sig någon av sina föräldrar till träningen, som får vara delaktiga som ledare. På så sätt får föreningen en bra föräldrakontakt i ett tidigt stadium, som ofta mynnar ut i att mammorna eller papporna fortsätter som ledare, även när barnen blir äldre.

– Ibland ser det nästan ut som att föräldrarna tycker det här är roligare än barnen, säger Arvid Haag och skrattar.

Projektet har dessutom fått ekonomiskt stöd i miljonklassen från allmänna arvsfonden, för att ”Volleybompa” ska vidareutvecklas.

– Det har gjort att vi har kunnat ha anställd personal för att arbeta med utveckling och spridning av ”Volleybompa” till övriga delar av vårt barnidrottstänk, säger han.

Har andra föreningar i landet hört av sig om Volleybompa?

– Ja, vi har fått samtal från Malmö, Kungälv och Vallentuna, säger han.