Ja, du läste rätt, här handlar det varken om fotboll eller friidrott utan om SM för schäferhundar. Som arrangörer står schäferhundklubben, SK Hok. Men det är ingen i styrelsen som kommer ifrån Hok.

Ordföranden, Annica Pettersson, kommer från Växjö, sekreteraren, Erica Andersson, från Tingsryd och kassören, Pernilla Carlstein från Habo. Redan där inser vi att det här är en sport där man gärna reser några mil för att hitta elitnivå. SK Hok är en erkänt bra och framgångsrik klubb, som har arrangerat alla SM sedan 2008, med undantag av 2012, 2013 och 2015.

Det finns en stor anledning till att det är just SK Hok som arrangerar:

— Vi älskar att tävla och kommer själva att delta. Om vi inte hade tagit tag i tävlingen fanns risken att det inte hade blivit något – det är svårt att få klubbar att med ideella krafter ordna ett sådant här arrangemang, säger Pernilla Carlstein.

Annons

Att tävlingen nu för fjärde gången hamnar på Movalla i Skillingaryd beror på kombinationen bra anläggning för tävlande och publik samt bra boendemöjlighet för funktionärerna.

— Fotbollsplanen här är bra att vara på, samtidigt som mycket annat på organisationssidan kommer att utgå från Tallnäs. Totalt går det åt 22 funktionärer, med start redan i dag torsdag, men med fokus på lördag och söndag, berättar Annica Pettersson.

Tävlingsformen är internationell och går under det lite byråkratiska namnet Internationell Prövningsordning, eller IPO3. Där ingår momenten spår, lydnad och skyddsarbete. För att vara med måste man ha klarat godkänt i delmomenten IPO1 och IPO2.

Det kommer att vara full fart från 8 till 16 under såväl lördag som söndag. De cirka 20 ekipage som inte är på Movalla kommer att göra spårmomentet i skogar utanför Jönköping.

Vilket är höjdpunkten?

— Skyddet, där hunden på egen hand ska springa runt sex skärmar och stanna vid den 6:e för att bevaka en ”figurant” utan att bita eller vidröra, svarar Annica utan att tveka.

Vi lämnar trion som börjar ställa i ordning montrar runt planen och hägna in. Annars är det svåraste, att få in sponsorpengar till bland annat boendekostnaderna, redan avklarat.

De fem bästa i tävlingen går vidare till VM i Nederländerna.