Varje tisdag vid lunchtid lär de två lärarna Azniv Sayeqh och Zaya Amo ut arabiska På Navet vid Hovrättstorget. Bakom initiativet står Svenska kyrkan och studieförbundet Sensus.

— Vi är ett antal diakoner som jobbar mycket med flyktingfrågor och möter många av de här människorna. Vi har längtat efter att lära oss kommunicera mer, samtidigt som vi tänker på integrationen och att det kan bli en möjlighet för dem att lära ut sina kunskaper, säger diakonen Karin Ahlqvist.

Någon fullständig språkutbildning handlar det förstås inte om; man satsar främst på att lära ut nyttiga ord och fraser.

— Genom att köra språkcaféet på lunchen tror vi att vi kan nå dem som arbetar på dagen, och deltagarna kan få en lunchbaguette här. När vi nu fått den här otroliga kompetensen till Sverige vore dumt att inte använda den, säger Karin Ahlqvist, som tillsammans med Maria Boeryd på Sensus har planerat tio språkträffar under våren.

Läraren Zaya Amo tycker det är roligt att få lära ut arabiska till svenskar, och konstaterar att rollerna är ombytta jämfört med när han kom till Sverige och lärde sig språket. Denna tisdag, som innebar den andra lektionen, gällde det att försöka lära sig och uttala vad olika familjemedlemmar som bror, syster, mamma och pappa heter.

En av deltagarna på språkcaféet är David Dahlén, som tycker att uttalet av orden är svårast.

— Jag gick hit för att jag tycker att det är ett bra sätt att få kontakt med folk från andra länder. Jag hoppas att de arabisktalande ser det som en fin gest, och att språkcaféet kan leda till djupare relationer. Jag bor på Österängen och träffar många människor där, säger David Dahlén.