Vi försöker komma i kontakt med regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) för att få veta när ett besked kommer om Alliansen ska fortsätta styra regionen eller om den avgår. Hon svarar att hon är upptagen av sammanträde i arbetsutskottet hela dagen. Där sitter också företrädare för S och MP, och då man kan dra slutsatsen att en dialog om fortsättningen och budgetfrågor i alla fall har startat.

Regionens mandat och budget

Regionen styrs av M, KD, C och L som har 35 mandat i fullmäktige.

S och MP har 33 mandat o..

Regionens mandat och budget

Regionen styrs av M, KD, C och L som har 35 mandat i fullmäktige.

S och MP har 33 mandat och med V har oppositionen 37 mandat.

SD fick i valet 2014 9 mandat, men två politiker är nu så kallade politiska vildar.

SD har tidigare röstat med Alliansens förslag och flera av de rödgrönas säryrkanden röstades också ner med stöd från SD.

När Alliansens budget till sist ställdes mot budgeten från S, MP och delvis med V, lade SD och vildarna ner rösterna. Därmed vann den rödgröna budgeten men flera förslag i den hade röstats bort.

Alliansen sa i torsdags att det är osäkert om den budgeten är laglig. Det skulle ta några dagar för att sätta sig in i vad den beslutade budgeten innebär.

— De jobbar på och låtsas som att det regnar, säger Carina Ödebrink (S) som deltog i arbetsutskottet.

Vid en presskonferens i torsdags sa Malin Wengholm att Alliansen behöver några dagar på sig för att ta ställning till hur de ska agera. Oppositionen anser nu att det är dags för ett offentligt besked för verksamheten, medarbetarna och invånarnas skull.

Oklart med nattarbete

— Många viktiga frågor måste hanteras, inte minst om personalsatsningar. Alliansen ville till exempel satsa på höjd lön till sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar natt och vi ville satsa på kortare arbetstid för alla som jobbar natt, helt eller delvis. De borde lämna besked eller öppna för en diskussion om hur vi ska göra med detta, säger Marcus Eskdahl (S).

Annons

Han säger också att oppositionen åsikt fortfarande är att Alliansen bör avgå.

— Men när de är så tysta känner vi att vi vill ta initiativ, vi är beredda att diskutera för att nå fram till politiska lösningar som håller för beslut.

Fler styr med andras budget

Malin Wengholm hänvisar via sms till regionfullmäktiges ordförande Hans Rocén (M) som dock säger att han inte känner till frågan om fortsatt styre.

— Men vi vet ju att det förekommer i andra regioner att man styr med andra partiers budgetar, säger Hans Rocén.

Mikael Ekvall (V) säger till tidningen att han har fått en känsla av att Alliansen tänker sitta kvar.

— De har inte sagt ett ord till mig om hur de tänker eller om de ämnar söka samförstånd i frågorna. Det är ju en lång lista med beslut, som inte är enligt Alliansens ideologi, som de måste ta itu med.

Tidningen har också sökt företrädare för KD och C.