13 kronor för en liter. Stoppa mynten i mjölkautomaten, öppna luckan, placera flaskan och tryck på knappen.

Sedan en dryg månad tillbaka är det så det går till i självbetjäningsbutiken på Källekulla gård, mellan Mullsjö och Bottnaryd.

Här på gården har Jakob och Anna Junvik köttdjur och höns, odlar potatis och jordgubbar. I gårdsbutiken säljer de sina egna produkter, som nötkött, ägg och mousserande jordgubbsdryck. Och nu också mjölk från Bjurbäcks gård några kilometer bort.

— Jag ville ha en förbrukningsvara till att sälja i butiken. Och med tanke på hur tufft mjölkbönderna har det känns det bra att kunna ge en enskild mjölkbonde en chans, säger Jakob Junvik.

Varannan dag hämtar han med sin mjölktaxi 200 liter mjölk från Karin och Sven Nalbin. I det nybyggda livsmedelsgodkända produktionsköket, som ligger i anslutning till gårdsbutiken, pastöriseras mjölken innan den slutligen hamnar i mjölkautomaten där kunden själv tappar upp den.

Karin och Sven Nalbin får minst två kronor mer betalt per liter mjölk som de levererar till Källekulla gård, jämfört med de 2, 74 kronorna som de just nu får från Arla. Enligt avtalet gårdarna emellan får de mer betalt ju mer de levererar, upp till sex kronor per liter i en stigande skala.

Karin Nalbin

Ålder: 40 år.

Bor: Bjurbäcks gård utanför Mullsjö.

Familj: Maken Sven, barnen Linn..

Karin Nalbin

Ålder: 40 år.

Bor: Bjurbäcks gård utanför Mullsjö.

Familj: Maken Sven, barnen Linnea, 17, Axel, 14, och Stina 11.

Gör: Mjölkbonde.

Intressen: Kor.

— Vi levererar 2 000 liter mjölk till Arla per dag, 100 liter till Källekulla. Så det är ju en väldigt liten mängd. Men samtidigt, när lönsamheten är så ruskigt dålig som den är nu, så är varje krona värd hur mycket som helst, säger Karin Nalbin.

Annons

När hon och Sven tog över arrendet på Bjurbäcks gård fanns det sju mjölkbönder i kommunen. Nu är de ensamma kvar med postadress Mullsjö. Totalt har de 80 mjölkkor, eller ”damer” som Karin kallar dem.

Det har varit tufft i omgångar under de femton år som gått – men aldrig under så sammanhängande lång tid som de senaste två åren. Under juni och juli betalade Arla rekordlåga 2,32 kronor per liter mjölk.

— Med den nivån kostar det pengar att få fram mjölken. Det krävs att du är driven och duktig för att överleva med så små marginaler.

Att mjölkbönder hittar lösningar för att sälja sin mjölk i egen regi har blivit allt vanligare. Samtidigt, säger Karin Nalbin, är det ytterst få som har tiden att sköta en sådan verksamhet eftersom man har fullt upp med att mjölka och oftast inte längre har någon anställd kvar. Ett samarbete likt det de inlett med Källekulla gård är därför en nödvändighet.

Jakob och Anna Junvik har investerat drygt en halv miljon i mjölksatsningen, med mjölkautomat, pastöriseringsmaskin, mjölktaxi och produktionskök. Under en femårsperiod räknar de med att satsningen ska ha betalat sig.

Framöver vill de också sälja mjölken till närliggande restauranger. Och de cirka 100 liter mjölk som säljs i självbetjäningsbutiken varje dag, tror de ska bli betydligt fler. Än så länge har marknadsföringen enbart skett via gårdens Facebooksida samtidigt som ryktet spridit sig från mun till mun.

Mjölken då? Den pastöriseras eftersom den annars inte får säljas – men på låg temperatur, 63 grader. Dessutom är den ohomogeniserad och därmed också nyttigare än processad mjölk, menar Jakob Junvik.

— I ohomogeniserad mjölk blir fetthalten något högre, runt 4,5 procent, och man behöver skaka den innan man dricker den eftersom fettet inte slås sönder utan lägger sig som ett lager på ytan. Men alla näringsämnen finns kvar och fettet är sådant som kroppen kan ta hand om.

Hur länge håller den sig?

— En vecka ungefär. Men vi ska snart göra hållbarhetstester på laboratorium för att få exakta svar

Känner du dig som en mjölkbonde?

Jakob Junvik skrattar.

— Nej, det gör jag inte. Det är fortfarande Karin och Sven som är mjölkbönderna och det är de som gör det stora jobbet med mjölken. Jag är bara en liten del i det här.

Hur ser du på framtiden som mjölkbonde?

Karin Nalbin svarar utan att blinka.

— Jag måste se positivt på den, annars skulle jag ha slutat för längesen. Jag tror på svensk mjölkproduktion och med det här samarbetet blir det ytterligare lite roligare att hålla på.

Läs mer Jord & Skog:

Kung på åkern för en dag

Deras ekblad ska kartlägga klimatet

Jakob Junvik

Ålder: 34 år.

Bor: Källekulla gård utanför Mullsjö.

Familj: Frun Anna, barnen Elsi..

Jakob Junvik

Ålder: 34 år.

Bor: Källekulla gård utanför Mullsjö.

Familj: Frun Anna, barnen Elsie, 4, Einar, 3 och Astrid 1 1/2.

Gör: Lantbrukare med gårdsbutik.

Intressen: Lantbruk, musik.