När vi träffas i Kristinegården är dock fortfarande någon vecka kvar. Tjejerna, under ledning av Marit Vaadre, har övat två gånger i veckan sedan oktober. Nu har det varit en extra intensiv period.

Några av tjejerna är hemma och vilar, de som är där fnissar lite lagom när de står runt pianot men när de väl börjar sjunga händer det något. Undertecknad får gåshud, ler stort och sjunger ordlöst med fast hon trodde att hon glömt texten.

— Det här är jätteduktiga tjejer, säger Marit och kör igång ytterligare en luciasång som sitter lika klockren.

Nio tjejer mellan 16 och 21 år från hela Jönköpings kommun ingår i årets upplaga. Ingen av dem har varit med tidigare men berättar, i mun på varandra, att de älskar lucia och alltid har tyckt om att lussa.

Dessutom, säger de, är de ett gott gäng som har kul ihop trots att de inte kände varandra innan oktober.

Sista året på ED

Lucian heter Julia Lewinson Skörd och för tre år sedan var hennes syster med i luciatåget. Hon tyckte det så kul att hon tjatat på lillasyster att också ta chansen att vara med. Tidigare i höstas var hon på audition, fick sjunga och berätta om sig själv och nu ska hon sprida ljus i decembermörkret.

— Hela min familj är musikintresserad så det har alltid funnits med. På högstadiet, på Ljungarumsskolan, gick jag estet. Det blev mycket musikaler, säger Julia som i första hand har sången som sitt instrument men också spelar gitarr.

Nu går hon på Erik Dahlbergsgymnasiet. Tredje året på ekonomiprogrammet och skolan tar mycket tid. Det är bara lite mer än en termin kvar till studenten och en hel del att göra för Julia, som i framtiden drömmer om att bli en framgångsrik företagare.

Annons

— Kanske inte att jag fortsätter plugga direkt efter gymnasiet men senare, säger Julia som redan nu är engagerad i ett UF-företag som säljer badbollar som de unga företagarna tillverkar själva.

Lucia på is

Parallellt med skolan har mycket av hennes tid handlat – och handlar – om konståkning. I nio år har hon tränat och tävlat. När hon var yngre synkroniserad åkning, de senaste åren som singelåkare.

— I dag har jag slutat tävla men kör ändå fem gånger i veckan. Det är bra och rolig träning. Dessutom har jag många av mina vänner där.

Förra året, berättar hon, blev det faktiskt ett luciatåg på is. Ingen sång visserligen, och inte riktigt samma sak som Jönköpings lucia, men en häftig grej också det.

— Att i år få vara Jönköpings lucia är en ära. Tidigare har jag alltid försökt att kolla på dem, nu är jag där själv.

Kröns i kväll

Söndagen var först ut då Julia och hennes följe besökte A6. Sedan väntar intensiva dagar fram till onsdag med ett 40-tal framträdanden på sjukhuset, äldreboenden och olika företag.

— Som tidigast kör vi igång vid kvart över sju, berättar tjejerna för att i nästa stund säga att det kommer låta lika bra då, den tidiga morgonen till trots.

Pengarna de samlar in går denna gång till Kvinnojouren och det är Lions tillsammans med Jönköpings City som står bakom arrangemangen.

Kröningen sker klockan 18 i kväll under ett framträdande i Kristine kyrka då även barnkören Nova, precis som under julskyltningen, också medverkar.

— Lite nervöst är det. Men spännande. Och det är kul att få vara med och göra nytta, säger Julia.