Det var sommaren 2012, när de skulle fira sina födelsedagar, som vännerna Stefan Bomberg och Lena Nilhammer startade minnesfonden. I stället för att önska sig presenter valde de att samla in pengar till den ideella insamlingsstiftelsen Hjärnfonden.

Stefan Bomberg och Lena Nilhammer har båda levt nära personer som har Downs syndrom och tanken till att starta fonden väcktes då Lenas lillasyster, som hade Downs syndrom, avled av Alzheimers sjukdom.

— Vi ville hitta vägar att stödja forskning om hjärnsjukdomar och den här inriktningen på Downs syndrom och Alzheimers ligger oss varmt om hjärtat. Vi har sett hur besvärligt det kan bli med omgivningen, många är fortfarande oförstående. Vi vill öka kunskapen om Downs syndrom, säger Stefan Bomberg.

Utöver att arbeta som frisör är han konferencier i olika sammanhang. Då brukar han samla in bidrag till fonden.

— Väldigt många organisationer har skänkt pengar. Det är inte mängden man skänker som är det viktiga, utan att man gör något, säger Stefan Bomberg.

"Mycket glädje"

Fondnamnet Kärlekskromosomen står för den extra kromosom som personer med Downs syndrom har.

— Det finns så mycket glädje runt detta. Men många grupperar ihop personer med Downs syndrom. Med kunskap tror vi att man lär sig att förstå bättre. Vi vill använda pengarna för att göra något bra, att få människor att ge till forskning.

Hjärnfonden samlar in och fördelar pengar till forskning och informerar om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

— De är superduktiga och supernoga, säger Stefan Bomberg.

Målet är att samla in 100 000 kronor till Hjärnfonden innan juli månad. Sedan är förhoppningen att ta arbetet vidare, att nå ut med information och få fler att behandla människor som människor, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte.

— Vi har en önskan om att det ska kunna bli något som kan generera för framtiden. Kanske kan det bli en produkt av något slag, säger Stefan Bomberg.