Centerns avgående ålderman, PO Toftgård (C), inledde torsdagens presskonferens:

- Det kändes naturligt att fortsätta i samma partikonstellation som tidigare. Gert Jonsson har fått förnyat förtroende som kommunalråd och genom teknisk valsamverkan kommer vi att få majoritet i samtliga nämnder och styrelser.

Den tekniska valsamverkan innebär att de fem partierna M, KD, C, L och MP räknar med partiernas samtliga röster när nämndplatser ska tillsättas. Speciellt betydelsefullt blir detta i nämnderna med fem ledamöter. Det ses också som ett sätt för de små partierna att blir representerade.

Som enskilda partier

Den 29 oktober presenteras hela uppsättningen med partirepresentation och förtroendeposter i kommunalfullmäktige.

- Efter valrörelsen sa vi att vi skulle gå till val som enskilda partier, men gjorde då samtidigt ett gemensamt uttalande om de områden där vi nått framgång. Vi anser att vi har flyttat kommunen i rätt riktning - framåt. Då sa vi också att vi skulle sätta oss ner efter ett framgångsrikt val och diskutera situationen, säger Gert Jonsson M.

Vaggeryds kommun är en av de första kommunerna i länet att få klart med styret efter valet.
Foto: Gunnar Hoglund

Vad är hemligheten bakom samarbetet?

- Det enda är att träffas ofta och prata mycket i en god stämning. Att ha respekt för de andras ideologiska synpunkter. Från moderat håll uppskattar jag de andras synpunkter - det handlar inte bara om skatter, fortsätter kommunalrådet.

Annons

Beskedet om hur kommunen kommer att styras meddelades av den så kallade förhandlingsgruppen vid en presskonferens i dag klockan 12.