LÄS MER: Krönika: Dags för källkritik - och självkritik

Han är en av initiativtagarna till Madhack, ett koncept som ska lösa ett samhällsrelaterat problem med hjälp av digitala lösningar. Madhack anordnas i Jönköping 7-8 april. NY Collective ligger bakom eventet som hölls redan förra året, i år har de dessutom knutit till sig företaget En appstudio.

Annons

Studenter och branschkollegor ska under de två dagarna ta sig an problemet med att så mycket information sprids utan att mottagaren kan eller orkar ta reda på sanningshalten i det.

— Det är en fråga som diskuteras ständigt, som är svår att få grepp om och därför tycker vi att det skulle vara intressant om Madhack kunde bidra till att öka medvetenheten kring källkritik och skapa lösningar på problematiken, säger Jesper Källgård i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Debatt: Gör källkritik till obligatoriskt skolämne

Deltagarna ska ta hjälp av människor på stan för att utveckla och testa sina idéer, som de sen presenterar för en jury.

— Frågan är oerhört angelägen, både för oss på Hallpressen och för samhället i stort. Vi har börjat se exempel på metoder som identifierar onlinebluffarna och det ska bli väldigt spännande att se vilka innovationer Jönköping kan hitta på området, säger Patricia Svensson, onlinechef på Hallpressen och en av dem som sitter i juryn.

QUIZ: Vad kan du om källkritik?