Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, hade tatueringsstudion Via Dolorosa i Jönköping endast drop-in tider till studion. Alla som kom dit fick tatuera in något som symboliserar kvinnor mot ett gåvobevis. Alla pengar de fått in skänker de oavkortat till föreningen Fatta! och föreningen Storasyster som hjälper utsatta kvinnor. Initiativet visade sig vara väldigt populärt.

– Responsen har varit helt otrolig. När vi öppnade var det kö och de första 20 minuterna hade 30 personer skrivit upp sig. Totalt fick vi in 32500 kronor som vi kommer skänka till föreningarna Fatta! och Storasyster, säger Karin Falk som arbetar på Via Dolorosa.

Lotta Randén berättar att motiven kunderna valde att tatuera in den 8 mars skiljde sig från föregående år. Iår var det mer kvinnokamp-symboler jämfört med året innan.
Foto: Emma Sanderberg

Första gången de valde att uppmärksamma den Internationella Kvinnodagen var förra året och de upplever stor skillnad i hur kunderna beter sig mot föregående år.

– Det var en helt annan stämning nu jämfört med förra året och vi hade jättebra samtal med kunderna. Det märks att locket är av nu efter metoo-rörelsen och att det är självklart att prata om. Nu räcker det, säger Lotta Randén som också arbetar på Via Dolorosa.

Både Lotta Randén och Karin Falk ser det som självklart att fortsätta med initiativet varje år framöver den 8 mars på Via Dolorosa.

– Det gäller väl att gräva där man står. Vi har detta att erbjuda och tatueringar är en stor del för många att visa sin omvärld vad man tycker och det kan också vara stärkande för sin egen del. Vi gör det här en dag om året men de som arbetar ideellt med detta jobbar alla dagar året om, självklart vill vi stötta dem, säger Lotta Randén.

Annons

Fakta om föreningen Fatta! och föreningen Storasyster:

Organisationen Fatta! har funnits sedan 2013 och är en ideell medlemsförening för alla oavs..

Fakta om föreningen Fatta! och föreningen Storasyster:

Organisationen Fatta! har funnits sedan 2013 och är en ideell medlemsförening för alla oavsett kön som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. De sprider sitt budskap genom föreläsningar, events, debattartiklar och en podcast.

Organisationen Storasyster har funinits sedan 2012 och är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som vänder sig till personer som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder stöd genom chattjour, samtalsgrupper och juridisk rådgivning bland annat.