Under onsdagen utbildades äldre i hur man använder sociala medier och smarta telefoner. För utbildningen stod fem elever från Plusgymnasiet som driver UF-företaget Iteq.

UF-företag

UF står för Ung Företagsamhet vilket är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganis..

UF-företag

UF står för Ung Företagsamhet vilket är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation.

Gymnasieelever kan starta och driva ett UF-företag under ett år.

— Det är roligt att ha dem här. När vi behöver hjälp inom detta område är det ju våra barnbarn vi vänder oss till, säger Helena Hjerpe i SPF Seniorerna Mullsjö.

Många ställde frågor

Utbildningen hölls på fritidsgården Knuten för medlemmar i SPF Seniorerna. Eleverna gick igenom det mesta kring sociala medier och smarta telefoner, alltifrån förkortningar som "vgd", vilket betyder "vad gör du", till hur man kopplar upp sig på wifi eller raderar appar.

— Det är jätteroligt och visst behövs det, säger åhöraren Hjördis Blixt.

Topp sex på mässa

Annons

Iteq består av Wilma Levinsson, Anton Johansson, Julia Gustafsson, Therese Hallman och Victoria Nielsen. De deltog under årets UF-mässa på Elmia och kom bland topp sex i kategorin "Årets UF-företag". Affärsidén är helt enkelt att göra det lättare för äldre att ta del av den digitala världen.

— När mormor och morfar skulle åka utomlands fick jag visa hur man satte på flygplansläget flera gånger. Då tänkte jag att det ultimata vore om de hade en handbok, där de enkelt kan kolla hur man gör, berättar Therese Hallman.

Skapade en handbok

Ungdomarna började med en marknadsundersökning på A6. De frågade äldre om vilka behov de har, vad de vill veta och vilka telefoner de använder. Utifrån undersökningen skapade de en handbok för äldre. Den första upplagan på 35 exemplar sålde slut på två dagar och de fick göra en ny beställning på 70 exemplar som också sålt bra.

Nu kompletterar eleverna handboken med att vara ute och föreläsa.

— Alla tar åt sig information på olika sätt, vissa vill kanske bläddra i handboken medan andra vill ställa frågor och lyssna på informationen, säger Therese Hallman.

Många hade frågor

Föreläsningen på fritidsgården Knuten visade sig vara en riktig lyckoträff. Det blev väldigt många frågor från de äldre, varav de flesta hade smarta telefoner och därmed kunde testa det de lärde sig direkt.

— Jag tycker att detta är riktigt bra, säger åhöraren Håkan Karlsson.

— Föreläsningen är jättebra men jag är verkligen på nybörjarnivå, jag får nog köpa häftet också, säger åhöraren Ann-Marie Larsson.

— Det känns jätteroligt, folk lyssnar och vill veta mer. Vi ser att det faktiskt ger någonting, att vi lär ut saker och att det uppskattas, säger Victoria Nielsen.