I mitten av mars i år tilldelades Markus Engberg och Anna Ekström Guldsleven av Publicistklubben Östra krets och lördagen den 21 april följdes det upp av ytterligare ett pris: Smålands journalistpris 2018.

— Det känns jättekul, säger Markus Engberg om utmärkelsen.

Anna Ekström fortsätter:

— Vi slet väldigt hårt så det känns kul att vårt arbete uppmärksammas. Att det var en ganska torr och byråkratisk granskning gör det extra kul.

Läs granskningen av Jönköpings stadskontor här!

Markus Engberg och Anna Ekström granskade Jönköpings stadskontor våren 2017.
Foto: Arkivbild

En utmaning

Under granskningen av Jönköpings stadskontor våren 2017 var Markus Engberg föräldraledig på deltid och Anna Ekström gravid, en kombination som de beskriver som en utmaning. Det var dessutom strax efter en större omorganisering på Hall Media.

— Det var lite stökigt, minns Markus Engberg.

— Vi fick verkligen slåss för tiden, säger Anna Ekström.

Deras granskning, som bland annat ledde till att dåvarande stadsdirektör Carl-Johan Korsås avgick, började med ett tips om en hackerattack på Jönköpings kommun. Snart började fler tips komma in, men nu handlade de istället om en rad misstänkta regelbrott i samband med tillsättandet av dåvarande IT-chef Kaj Stenman.

Annons

Läs hur Markus Engberg och Anna Ekström arbetade med sin granskning här!

Smålandsdistriktets journalistklubb lyssnar när Markus Engberg och Anna Ekström berättar om sin granskning.
Foto: Cecilia Nilsen Palm

Det behövs

Markus Engberg och Anna Ekström började nu genomföra en rad intervjuer och begära in och studera högar av kommunala handlingar - som sedan ledde fram till en rad artiklar.

De la ner mycket tid på att sortera och organisera sitt material och berättar om hur den längsta arbetsdagen varade i 17 timmar i sträck.

— Det tuffaste med granskningen var att göra en snårig historia begriplig, konstaterar Markus Engberg.

Både han och Anna Ekström är överens om att det behövs mer av den här typen av grävande journalistik. Enligt dem är det inte bara något som driver trafik till tidningarnas sajter, utan framförallt något som kan skapa ett större förtroende för journalister.