Det har gått trögt för Fritidsbanken vid Spinnet att få in grejer, men efter att man skickade ut ett mejl till alla kommunanställda lossnade det lite.

– Första gången vi hade öppet kom det det några stycken, andra gången kom det ingen. Men i dag har det redan varit fem stycken här fast det bara varit öppet en timme, säger Magnus Lundin, projektledare.

Som JP tidigare berättat öppnade Fritidsbanken vid Spinnet i Habo den 24 april. Konceptet går ut på att istället för att folk exempelvis kastar idrotts- och fritidsgrejer som man inte använder, lämnar man in sakerna till Fritidsbanken där andra sedan kan komma och låna grejerna.

– Nu har vi ingen cykel just nu, men till exempel så kan man komma hit och låna en cykel om barnet har en kompis på besök och de vill ut och cykla. Eller skidhjälmar är ju en sådan grej som barn växer ur snabbt, då kan man komma hit och låna en när man behöver istället för att köpa en ny hela tiden, förklara Magnus Lundin.

Ännu gapar hyllorna ganska tomma, men Magnus Lundin är optimistisk.

– Det tar nog ett tag innan folk förstår vad det här är och kommer hit och lämnar grejer. Men det blir nog bättre snart, tror han.

Än så länge är det bara öppet för att ta emot grejer för att fylla upp förrådet med ett varierat utbud av grejer. Första dagen kom någon in och lämnade ett komplett set med fina golfklubbor, väska och vagn.

Annons

– I dag kom det in en och lämnade ett par fina långfärdsskridskor, det var inget jag hade tänkt på att vi ens kunde få in. Så det är roligt, säger Magnus Lundin.

Helena Karlsson är den femte för dagen att lämna grejer, men den förta att lämna innebandyklubbor.

– Det är bra om någon annan kan få användning av det som jag inte har användning för längre. Det är bättre än att kasta saker. Jag kommer tillbaka och lämnar mer när jag hittar något, säger hon.

Ett så brett utbud som möjligt är målet, allt från fotbollsskor och skridskoutrustning i olika storlek till sovsäckar, fiskegrejer och andra friluftsgrejer vill man ha. När lagret är fyllt, förhoppningsvis någon sång i augusti-september, kommer man öppna för utlåning.

– Vi kommer att stå med tält i centrum någon helg i början på juni så att folk kan komma dit och lämna grejer också. Det gäller att synas så att folk kommer på att vi finns, säger Magnus Lundin.