LÄS MER: Sveket mot ungdomarna – del 1: Larm om unga på glid

LÄS MER: Sveket mot ungdomarna – del 2: Pingstkyrkan: Vi gör jobbet åt kommunen

Det har hänt förut. Under en tid drabbades Rosenlundsområdet av mycket skadegörelse. Det handlade om krossade rutor på Rosenlundsskolan, personrån, stölder och en del ordningsstörningar.

Enligt den lokala samverkansgruppen i området, där fältsekreterare, skolpersonal, kultur- och fritid och områdespolis ingår, kunde mycket av den problematiken kopplas till ungdomar utan meningsfull sysselsättning.

Nu vill gruppen att kommunen ska agera för att problemen inte ska blossa upp igen.

LÄS MER: Sylvebo: Ta ansvar, ungdomar!

I ett brev till kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Jutterström (M) skriver samverkansgruppen, med Rosenlundsskolans biträdande rektor som undertecknare, att de tycker att det är viktigt att eleverna har tillgång till en välorganiserad fritidsgård på området. De vill att de ska komma i kontakt med trygga vuxna på fritiden.

— Det är viktigt att få chans att möta ungdomarna innan det händer massa tråkigheter. Tyvärr behöver det ofta hända något för att vi vuxna ska fatta att något behöver hända. Den här gången vill vi vara på tårna och jobba förebyggande, säger fältsekreteraren Linda Andersson.

Annons

Redan har de märkt en del incidenter, som misshandel och stöld på Rosenlundsskolans skolgård och vid idrottshallen.

LÄS MER: Nitton rutor krossade

Linda Andersson talar om ett glapp i centrala Jönköping. Ett tomrum, där rotlösa ungdomar drar runt och inte har någonstans att vara.

— Det finns inte direkt någon öppen verksamhet för ungdomarna. Det fattas och det märks i andra delar av stan.

Många åker istället in till stan och drar runt.

— Vi är i ett läge just nu där många hänger på Juneporten istället. Det har vi ju från och till i perioder. Att hänga där i flera timmar, då vill jag hellre att de är någonstans där det finns professionella vuxna, säger Linda Andersson.

Andra åker ut till frikyrkornas fritidsverksamhet PAUS i Tenhult - där ungdomarna har blivit så många att ledarna inte känner sig ha kontroll över situationen.

Och på Rosenlundsskolan har man sett flera fall av konflikter och kränkningsärenden som har uppstått i Tenhult, oftast utanför PAUS och som har fortsatt in i skolan, enligt skrivelsen.

Till verksamheten vid Idrottshuset kunde det komma 100 ungdomar en fredagskväll. Och även den öppna verksamheten Gruvan på Ungdomens hus lockade.

— Inget av dem finns ju kvar. Men ungdomarna som hängde på de ställena finns ju fortfarande kvar, säger Linda Andersson.