”Jag är positiv till ny teknik som gör att vi får en hållbar framtid. Det blir investeringar i början, men vi måste satsa om vi ska ha ett hållbart samhälle framöver”. Det säger Moderaternas kommunalråd i Vaggeryd Gert Jonsson, där hälften av kommunens fordonsflotta inom fem år ska gå på biogas, till stora delar producerat av lokalt matavfall som idag eldas upp. Det är dubbelt klokt av kommunen; både för att det är hög tid att sluta upp med slöseriet att elda värdefulla råvaror, och för att den egna satsningen på gasbilar tillsammans med befintlig trafik på E4 ger underlaget som krävs för en ny gasmack.

Eftersom det redan finns gasmackar ibland annat Jönköping och Värnamo, läggs nu grunden för en snabb omställning till fossilfria transporter i länet, där biogasen har en viktig roll. Biogas finns det tillräckligt av och flera kommande produktionsanläggningar har redan fått stöd från det statliga Klimatklivet, som också stöttar en snabb utbyggnad av gasmackar i hela landet.

Men de senaste åren har många tvekat kring biogasen. De ser att den mediala uppmärksamheten fokuserar på elbilar och att regeringens fordonsstimulans starkt prioriterar eldrift - från elcyklar till elbusspremien, som otroligt nog helt utesluter gasbussar. Producenterna ser att mer generösa villkor i Danmark gör att den svenska biogasen har svårt att hävda sig - och politiken har inte gjort mycket för att skydda den svenska produktionen. Men ett tillnyktrande är på gång - alltfler inser att alla transporter inte kommer att gå på el i närtid. Tvärtom går eldrift, biogas och andra klimatsmarta biodrivmedel hand i hand och innebär tillsammans att vi kan lämna den fossila parentesen bakom oss.

Annons

Den kommande fordonsbeskattningen bonus-malus ger en rejäl premie till gasbilarna, och flera bilproducenter visar upp nya gasmodeller så att det nu finns gasfordon i alla storlekar; från de allra minsta som passar hemtjänsten perfekt, över taxibilar till sjusitsiga bilar för den stora familjen, det finns med fyrhjulsdrift, med automatlåda, som sedan, coupé och kombi - endast den som insisterar på en cabriolet har svårt att hitta vad hen söker på gasbilsmarknaden. På den tunga sidan är utbudet bredare än någonsin; stadsbussar, långfärdsbussar och dubbeldäckare, samt alltifrån sopbilar till riktiga långtradare finns för gas från våra svenska stoltheter Scania och Volvo.

Kommunerna i Jönköpings län tänker rätt; biogasen är en viktig del av omställningen till fossilfrihet och klimatsmart. Måtte många ta efter deras initiativ - alltifrån länets bilister till landets kommuner och omvärlden!

Mattias Goldmann, VD, tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet