Sedan många år tillbaka har jag jobbat inom äldreomsorgen. Jag har alltid trivts och känt att jag valt rätt, men nu är vi många som känner att det får vara nog. Många kollegor har varit eller är långtidssjukskrivna och en del har sagt upp sig. Vi som jobbar kvar ännu gör det ofta av ren envishet för att vi älskar de äldre, eller inte orkar byta jobb.

Men, det är frustrerande att behöva stressa och aldrig få känna att man har tid för det där lilla extra som man skulle önska, och som man tycker att våra äldre är värda. Ni politiker lovar och lovar, men vem ska göra jobbet, vem ska utföra allt det där ni lovar våra äldre? Det finns ju aldrig pengar nog för att kunna ha en bra bemanning, men vi ska göra mer och mer på mindre tid. Vi ska ge våra äldre en bra omvårdnad, vi ska hinna se dem och erbjuda dem att få komma ut. De ska kunna gå upp när de vill och lägga sig när de vill. Det ska erbjudas aktiviteter. Träning ska vi som undersköterskor hjälpa till med.

Dokumentation tar också sin tid. Vi får fler och fler arbetsuppgifter fast vi blir färre med personal och inte får vi bättre betalt, utan många av oss har svårt att klara oss på den lön vi får. Det blir allt svårare att få behålla vikarier, särskilt yngre. De hoppar på andra saker då de får tillfälle, vilket jag i många fall kan förstå. Man borde vara rädd om den personal som vårdar våra äldre. Det är mycket kortsiktigt tänkt då man sparar på det området. Då någon blir långtidssjukskriven på grund av en alltför pressad situation på arbetsplatsen drabbar det inte enbart den personen, även om det faktiskt är illa nog. Det påverkar ekonomin för den som är sjukskriven och kan bli kännbart även för familjen. Tyvärr är det alltför många som inte kommer tillbaka. De har gett allt, men till sist säger både kropp och själ ifrån. Detta påverkar arbetsplatsen och vårt samhälle i stort.

Annons

Det måste bli mer lockande för yngre att utbilda sig till undersköterska och att jobba inom äldreomsorgen. Det finns så många fantastiskt fina ungdomar som verkligen älskar och bryr sig om andra människor, men de väljer ofta att gå vidare till andra yrken.

Ni politiker kommer också att bli äldre, så det kanske är dags för er att se till att det finns människor som vill jobba och vårda er då. Nedrusta inte äldreomsorgen. Var rädda om personalen! Satsa pengar på äldreomsorgen. Gör något åt det nu.

Margréth Jansson, undersköterska på ett äldreboende