Enligt kallelsen ser det ut som ett lugnt fullmäktige. Så vi lyssnar uppmärksamt till pastor Jakob Fagher Bjärkhed från Betelförsamlingen i Vaggeryd. Han talar om sin dotter som ger bort sin favoritdocka till till ett flyktingbarn. Hon förändrar inte hela världen, men hon gör skillnad för ett barn.

Jakob talar till fullmäktigeledamöterna om att vara ledare och förebilder som lämnar avtryck. Som förhoppningsvis vill göra världen till en bättre plats.

På läktaren sitter en gymnasieklass och lyssnar. De ska under kvällen få lära känna ett debatthungrigt fullmäktige.

Fullmäktiges presidium: kommundirektör Annika Hedwall, Christer Holmgren (M), Maritha Bengtsson (KD) och Robert Alkemark (S).
Foto: Gunnar Hoglund

Miljoner klubbades snabbt

Frågan om att betala drygt sju miljoner kronor för Sparbankshuset i Skillingaryd klubbas snabbt igenom. Istället fastnar man på frågan om att gå ur föreningen Sveriges ekokommuner. Situationen har förändrat sig sedan 2012 då man gick med och det anses att de 8 200 kronor, som medlemskapet kostar årligen, kan användas på ett bättre sätt.

Stig-Göran Hultsbo (MP) hoppar in i handlingen och undrar vad som är på gång - att ledamöterna inte har fått tid att fundera över beslutet. Gert Jonsson (M) tycker att Stig-Göran raljerar och föreslår att han informerar sig på webben.

Socialdemokraterna Roger Ödebrink och Kenth Williamsson. konstaterar nöjt att det tycks ha uppstått en spricka i 5-klövern och undrar varför man tar strid om så lite pengar. Men många bäckar små…, menar Ulf Abrahamsson (C).

Annons

Någon föreslår återremiss - en process som, konstaterar Gert, ju kommer att kosta ett par års medlemskap. Bättre då att stanna kvar som medlemmar, menar han. Jan-Olof Svedberg (SD) föreslår bordläggning, vilket bara skulle innebära att frågan tas upp igen i slutet av februari. Efter votering slutar det med återremiss.

En besökande gymnasieklass bidrog till en välfylld Centrumlokal.
Foto: Gunnar Hoglund

Debatt i ideologisk fråga

Kristdemokraten Stefan Ottossons förslag om privata alternativ inom barnomsorg och äldevård, som har debatterats fram och tillbaka i snart ett års tid, borde väl vara utagerad? Nej då, här anar S ideologisk morgonluft och vill, liksom tidigare i processen, avslå förslaget i sin helhet. Kommunstyrelsen - läs den politiska majoriteten - anser att andemeningen i förslaget redan finns med när barn- och utbildningsnämnden respektive socialnämndens löpande utvecklar sin verksamhet.

För att göra en lång historia kort vinner kommunstyrelsens förslag en votering med siffrorna 24-17.

Och så debatteras det i frågan om VSBo ska bygga lika mycket i Skillingaryd som i Vaggeryd - vilket skulle innebära att man måste bygga mer i Vaggeryd, eftersom det finns fler VSBo-lägenheter i Skillingaryd…

Under rubriken valärenden meddelas att Martin Damberg har avsagt sig sitt fullmäktigeuppdrag i och med att han har flyttat från kommunen.

Nästa gång blir det allmänpolitisk kommunal debatt.

Martin Damberg (V) slutar som politiker i Vaggeryds kommun.