Nybildade partiet Demokraterna i Jönköping byter namn till Kommun Demokraterna.

Orsaken till bytet kan kopplas samman med den namnfejd partiet legat i gentemot ett parti i Göteborg som heter Demokraterna.

Det är lagligt okej för båda partier att ha namnet i respektive kommunval. Men en person i Jönköping registrerade Demokraterna Jönköping här.

— Vår ansökan kom några dagar senare och man kan inte ha två partier med samma namn i ett kommunval så då fick vi avslag, sen kan man fråga sig om de nu avser ställa upp, säger Ola Helt, Kommun Demokraterna.

Risk för förväxling

Annons

En partiförkortning av Kommun Demokraterna blir KD, men Ola Helt säger att partiet själva kommer fokusera på just Demokraterna i sin logga och i sin kommunikation.

— Sedan kan vi inte påverka hur omvärlden gör men det blir rörigt om vi förkortas med KD i media, jag tror att man fortsatt kommer använda sig av D, säger Ola Helt.

Borde inte Kommun Demokraterna skrivas i ett ord?

— Det kommer framgå av logotypen att det är Demokraterna som framhävs i namnet. Det blir som förra gången när vi hette Demokraterna i Jönköping där ordet Demokraterna är fyra gånger så stort som ordet Jönköping.

Förbereder för valet

Det var förra sommaren som Moderaterna Ola Helt, Anders Jörgensson, AnnMarie och Bo Grennhag samt Carin Berggren bröt sig ut Moderaterna, efter interna konflikter, senare bildade de ett nytt parti.

De har suttit kvar på flera poster som politiska vildar men avser att ställa upp i kommunvalet 2018 och hoppas få flera mandat.

Hur går medlemsrekryteringen?

— Vi har fått in en del men vi har valt att inte aktivt uppmana folk att gå med innan vi har klart vårt partiprogram. Vi har 80-90 procent klart och ska träffas på lördag igen för att plocka fram vad vi ska gå till val på. Då blir det lättare för folk att ta ställning till om de vill gå med, säger Ola Helt.