Hur vill vi leva och bo 2030? Var finns företagen 2030? Var vill vi arbeta 2030?

Fakta: 2030 - Ett analogt seminarium om Jönköpingsregionens framtid

Seminarium med fyra programpunkter samt ett avslutande panelsamtal:

- Charlotta Mellander, ..

Fakta: 2030 - Ett analogt seminarium om Jönköpingsregionens framtid

Seminarium med fyra programpunkter samt ett avslutande panelsamtal:

- Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi: ”Här vill vi bo och leva 20130”.

- Patrik Zenno, Consid och Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun: ”Här finns företagen 2030”.

- Tomas Lyckedal, Dreamhack: ”Här vill vi arbeta 2030”.

- Ulrika Geeraerdts, regional utvecklingsdirektör, Patrik Olderius, Destination Jönköping och Mats Jägstam, Jönköpings University: ”Framtidsresan 2030”.

- Panelsamtal, leds av Emil Danielsson som är projektledare för Jönköpingsgalan.

Arrangeras av: Destination Jönköping, Dreamhack, Jönköpings kommun, Jönköping University, Region Jönköpings län och Jönköpingsgalan.

Under onsdagen sökte akademi, offentlig verksamhet och näringsliv svar på de frågorna - och många till - under rubriken ”2030 - Ett analogt seminarium om Jönköpingsregionens framtid”.

Emil Danielsson, projektledare för Jönköpingsgalan den 22 april och ansvarig för torsdagens panelsamtal, berättar att det är många olika initiativ som har lett fram till seminariet.

Läs mer: Specialister hittar rätt i digidjungeln

— Utmaningar och möjligheter med digitaliseringen är en ständigt pågående diskussion. Det är något som alla pratar om och det finns många frågor. Hur ser Jönköpingsregionen ut 2030? Var bor vi? Hur lever vi? Hur ser företagande och företag ut? säger han.

— Min grabb är 13 år och hur ser det samhälle ut som han och andra barn kommer ut till? Digitaliseringen påverkar allt. Den påverkar våra hem, våra företag, hur vi går till läkaren i framtiden, hur vi kör bil. Det är jättespännande frågor.

Läs mer: Vet du hur dina uppgifter vandrar på nätet?

Under seminariet talar en rad företrädare från akademi, offentlig och privat verksamhet och förhoppningen är att det är starten på något nytt: en gemensam digital resa för hela regionen. Den avslutande delen hålls av Ulrika Geeraerdts, regional utvecklingsdirektör, Patrik Olderius, Destination Jönköping och Mats Jägstam, Jönköpings University.

— Den här eftermiddagen är ett startskott. Det är jätteviktiga frågor som vi behöver jobba vidare med och det behöver vi göra gemensamt, säger Ulrika Geeraerdts.

— Det handlar mycket om att säkerställa att vi går hand i hand för att kunna stödja företag i den digitala omställningen. Det kommer att krävas för att möta utmaningarna, instämmer Mats Jägstam.

Ulrika Geeraerdts fortsätter:

— Utmaningen är stor, men det är en utmaning som Jönköping kommer att klara av.

Läs mer: Det har aldrig gått så långsamt som nu

Emil Danielsson betonar också vikten av att gå samman.

— Det här blir en start för en bred plattform för många att ta del av. Vi behöver en arena där vi diskuterar på bred front, säger han.

— Jag hoppas att det föds nya idéer, nya företag, nya utvecklingsprocesser i befintliga företag och jag hoppas också att det leder till något helt oväntat.