I slutet av september firar Gustav Adolf bygdegårdsförening 70 år som förening och samtidigt firar de att lokalen fyller 20 år.

– Det kommer vi fira med god mat och musikunderhållning, säger Ingela Björklund som är kassör i föreningen.

Musikunderhållningen kommer Bo och Tina Frid från Hjo att stå för.

Föreningen är en ideell förening som bildades för 70 år sedan. Syftet var att ge bygden en samlingslokal. Den första lokalen var en barack som tidigare stått på Visingsö. När möjligheten att köpa baracken, som använts som hem för krigsflyktingar, kom så la man ett bud och i januari 1947 fick man beskedet att man fick köpa baracken för 3 205 kronor. Tack vara en riktigt kall vinter så kunde de forsla hem baracken med häst och släde över Vätterns is.

Under en lång tid var baracken en självklar samlingspunkt. Under 50- och 60-talet var här dans en gång i veckan.

– Då kunde det vara 70-80 personer här, säger Lennart Carlsson ordförande i föreningen.

Men med tiden blev lokalen sliten och i slutet av 90-talet var det en fråga om man skulle satsa eller lägga ner samlingslokalen.

– Det var vinna eller försvinna och med hjälp av ideella krafter tog vi tag i det och byggde en nya samlingslokal, säger Hasse Forsgård som var ordförande mellan 1999 – 2004.

26 september 1998 invigdes den nya Bygdegården i Gustav Adolf.
Foto: Emma Rex

26 september 1998 invigdes den nya samlingslokalen i Gustav Adolf.

– För 5-10 år sedan hade vi en bra barn- och ungdomsverksamhet här men sorgligt nog så fattas det numera ledare så idag har vi inte det, säger Ingela Björklund.

Annons

Grundidén är att lokalen ska hyras ut under årens lopp har det varit alla möjliga aktiviteter i lokalen.

– Under de här 20 åren så har vi haft 1188 uthyrningar, 120 egna fester, 200 egna möten och ca 83 000 besökare, säger Lennart Carlsson.

– Nu ser man fram mot att fira och glädjas över den fina bygdegården som man är mycket stolt över. En bygdegård som är till stor glädje o nytta för hela kommunen, säger Ingela Björklund.