Tekniska museet, Moderna museet, historiska… I storstäderna finns det en till synes oändlig rad av sevärdheter för att tillfredsställa den kulturtörstande gourmeten.

”Men vi har ju vår skog och natur”, kontrar den lilla kommunens förespråkare. Eller går det att hitta något för den kulturintresserade även i lilla Vaggeryds kommun?

När vi tränger djupare i frågan visar det sig finnas en hel del skatter på nära håll. Ett par museer har regelbundna öppettider med personal på plats året om.

Miliseum är ett statligt museum med två inriktningar. Indelningsverket som var i bruk till 1900-talet, vilket gynnas av läget mitt bland de gamla byggnaderna på Skillingaryds slätt där det har övats sedan 1600-talet. Militärhistorien fortsätter med den modernare inriktningen, med artilleriets och ingenjörstruppernas historia under 1900-talet.

Annons

Magnisa stuga är säte för hembygdsrådet som är organiserar flera hembygdsföreningar i kommunen. Stugan i centrala Vaggeryd huserar också föremål och bilder för vad som kan kallas Vaggeryds stadsmuseum, med öppet på lördagar.

I Skillingaryds hembygdsgård finns en utställning från den vagnstillverkning som en gång var ett riksintresse. Där finns även en smedja och en utställning med föremål från forna tiders lokala hantverkare.

I Ålaryd har den gamla skolan bevarats med tidstypisk inredning

— Vi som har våra rötter i bygden och som bor här har vant oss vid att det finns många ideella föreningar, samlingar och museer. Hembygdsföreningarna i våra socknar kom till på 1930-talet och började dokumentera och samla på sådant som våra förfäder tidigare använde, säger Kjell Boberg som är ordförande i Tofteryd-Hagshults hembygdsförening, som även sköter hembygdsgården i Skillingaryd.

I Vaggeryds kommun finns även en unik samling med bilar, lastbilar, motorcyklar och mopeder som vårdas av privatpersoner organiserade i Götaströms fordonshistoriska klubb.

— Vi kontaktas ofta av klubbar och gelikar på andra håll i landet, som vill komma och titta på och diskutera bilar och motorer, berättar Kjell Boberg som också är medlem i Götaströms.

De flesta utställningar och museum är vanligtvis stängda, men ofta går det att hitta en entusiast som kommer med nyckel och gärna berättar om samlingarna. Ett sådant ställe är brandkårsmuseet i Vaggeryd med lokal i anslutning till räddningstjänsten. Ett annat är post- och järnvägsmuseet i Skillingaryd.

— Glöm inte Ekomuseum Vaggeryd, som är vårt digitala museum, där det finns samlingar om Fågelforsdammen och Västra lägret. Båda kan nås via ”platsr.se”, eller kommunens hemsida, berättar Ola Hugosson som är ordförande för hembygdsrådet.