Under en klarblå himmel i strålande sol döptes Länsstyrelsens nya medarbetare på fredagen vid Oset småbåtshamn. Rödingen 2 är en Arronet 24,5 surprise, en aluminiumbåt på 45 knop med 250 hästar.

Båten är nyinköpt och ska ersätta den gamla plastbåten Rödingen.

— Vi behöver en båt som är sjötålig, vilket är viktigt ur flera aspekter. Den ska klara allt väder och det är viktigt att vi kan vara ute när det behövs, säger Patrik Westerlund, pressansvarig på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Ska stoppa tjuvfiske

Annons

Länsstyrelsen ska använda båten till att patrullera hela Vättern och se till att fiskeregler följs. Statistiken visar att det varje år kommer in omkring 40 polisanmälningar för tjuvfiske, främst med kopplingar till kräftfiske. Med Länsstyrelsens nya monsterbåt kan fler stoppas.

— Vår fisketillsyn håller tillbaka brotten. Det var mycket värre innan vi började, då kom det ungefär 100 polisanmälningar per år. Med den nya båten kan vi köra 30-35 knop och kan därmed täcka ett större område, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent.

Bättre arbetsmiljö

Båten kommer även att användas till provtagningar och provfiske. Michael Bergström är fisketillsynsman på länsstyrelsen och det är främst han som kommer att brassa runt i den nya båten.

— Den här båten går inte att jämföra med den gamla, det finns nog inget bättre. Det här är en arbetsbåt och den gummiupphängda hytten gör att arbetsmiljön för oss blir mycket bättre, det känns gött, säger han.

På fredagen döptes alltså Rödingen 2. Landshövdingen Håkan Sörman höll tal och efter det hällde båtens gudmor Marie-Louise Sörman äppelcider över fören och önskade Rödingen 2 lycka och välgång på färden.