När Jönköpingsparet Svante och Barbro Ulin skulle ta emot sitt flyttlass i Barnarp i början av juli ska de ha krävts på kontant betalning av firmans anställda. Paret vägrade - varpå Flyttnords anställda enligt paret hoppade tillbaka in i bilen för att köra iväg. Svante Ulin försökte då stoppa fordonet genom att ställa sig i vägen så att de inte skulle kunna åka iväg.

– Men de gjorde de ju. De gasade på. Han körde ju och då fick Svante tag i backspegeln och de svängde till, så Svante bara åkte av rätt ner i marken, har Barbro Ulin tidigare berättat för tidningen.

Paret polisanmälde händelsen som misshandel - men Jönköpingspolisen har nu stängt ärendet.

– Det ser mer ut som en olyckshändelse och blir väldigt svårt att styrka att det fanns uppsåt hos gärningsmannen. Jag förstår faktiskt varför man har lagt ner det här ärendet. Det blir hopplöst att bevisa motsatsen, säger en utredare inom region väst.

Hos Boråspolisen finns däremot en mängd andra anmälningar gällande både Flyttnord och ett annat flyttbolag baserat i Göteborg.

Företaget i Göteborg har varit under lupp också hos Konsumentverket, som under hösten 2015 gick ut med en varning för bolaget i fråga; Göteborgs flyttbyrå.

Annons

Dess tillvägagångssätt liknade de metoder som Flyttnords kunder beskriver - det överenskomna priset blir betydligt högre när det väl är dags att lasta av bohaget och kunderna uppmanas att betala den högre summan för att få tillbaka sina saker.

Om huruvida det handlar om samma företag som figurerat under olika namn vill polisen inte bekräfta - men enligt uppgift till JP förekommer samma person, en man som är skäligen misstänkt, i anmälningar som gäller båda bolagen.

Utredningen gällande Göteborgsföretaget har pågått sedan fjolåret och antalet anmälningar är nu närmare 20 till antalet. Det är bedrägerienheten i region Väst som handlägger samtliga - som rubriceras som misstänkt bedrägeri eller försök till bedrägeri.

Boråspolisen fungerar som samordnare i utredningen och får därmed nu ta emot anmälningar från besvikna kunder i hela Sverige.

– Det är väldigt mycket, det är ett omfattande utredningsarbete, säger Linda Agatuu.

Åklagare är inkopplad i ärendet men är för närvarande på semester. Om och när ett åtal kan bli aktuellt kan polisen inte svara på. Skulle utredningen fortsätta att svälla kan det dock resultera i att alla anmälningar inte leder till åtal.

– Åklagaren kan komma att besluta om förundersökningsbegränsning. Det är de grövsta brotten som påverkar påföljden och det är därför inte säkert att alla anmälningar leder till åtal. Här finns alltid risk att målsägande blir besvikna, säger polisen på bedrägerienheten.

– Men man ska självklart anmäla ändå - vi ska ju ändå ta ställning till anmälan och bevisbördan kan vara bättre i ett fall än i ett annat.