Han är entreprenör, företagsrådgivare och sportnörd. Just nu reser han i affärer i tre till fyra dagar i veckan, arbetsfältet sträcker sig från södra Ungern till Kiruna. När han kom hem från sin senaste affärsresa nu i veckan hade hans namn avslöjats i lokala media.

Peter Billfeldt

Peter Billfeldt har jobbat 18 år i egen med företagsaffärer.

Han jobbar som rådgivare för små..

Peter Billfeldt

Peter Billfeldt har jobbat 18 år i egen med företagsaffärer.

Han jobbar som rådgivare för små och medelstora företag och jobbar i nätverk och hyr in konsulter vid behov.

"Vi hjälper företag i ned–och uppgångar" är hans egna ord.

Han är engagerad i flera olika styrelser och bolag.

Peter Billfeldt ansvarade för den politiska lobbningen inför starten av Jönköpings tekniska högskola och han har varit rådgivare för norra Munksjöprojektet.

— Sedan dess har jag nog haft 200 telefonsamtal om dagen. "Kul att någon äntligen gör någonting" säger de allra flesta. Medan det finns några som är klart negativa. Jag har lärt mig vad "nättroll" betyder, säger Peter Billfeldt.

LÄS MER: Hemlig finansiär vill bygga arenan

Hans idrottsintresse är gediget. Som ung var han lovande inom bandy och tennis på elitnivå och han har också spelat fotboll. Han har varit idrottsledare i Mariebo IK, startat tennisskolor och Bankeryds Open och hans barn är aktiva idrottare.

— Som medborgare och sportnörd är arenafrågan viktig för mig och det var därför jag frågade moderaten Janne Hedell om politikerna behöver hjälp med finansieringen av arenan när vi möttes på stan, säger Peter Billfeldt.

Hur kan du säga så?

— Jag har den sortens kontakter. Seriösa och långsiktigt tänkande investerare som kan erbjuda en hel finansiering till 100 procent som ett alternativ till det kommunala alternativet. Men det är ett affärsmässigt upplägg, det är ingen gåva, säger Peter Billfeldt.

Vad betyder det?

Annons

— Det innebär ett hyresavtal med en kommunal garanti. Svenska kommuner är högt rankade och därför är finansiärerna intresserade, säger Peter Billfeldt.

LÄS MER: Nya arenan hamnar på Jordbrovallen

Kan den privata arenan bli dyrare än om kommunen bygger själv?

— Om jag hade trott det hade jag inte engagerat mig, säger Peter Billfeldt.

Har du bara träffat moderaten Janne Hedell?

— Jag har haft kontakt med ett flertal partier, säger Peter Billfeldt. Han säger att han vet att det finns en politisk vilja att titta på en privat finansiering av arenan.

Den stora frågan, vem finansiären är, berättar inte Peter Billfeldt. Han säger att kommunens projektgrupp först måste ha jobbat fram ett underlag för en fotbollsarena. Det måste finnas något att räkna på. Sedan kan den internationella aktören, som "kan den här typen av byggnationer", på 30 dagar vara klar med ett eller två förslag. Ett för en vanlig fotbollsarena, ett annat för en multiarena.

— Men en vanlig fotbollsarena används bara en begränsad del av året. Därför byggs det numera multiarenor med tak runt om i Europa, säger Peter Billfeldt.

När får vi veta vad finansiärens namn?

— Eftersom det ännu inte finns något konkret förslag från kommunens sida skulle det bara störa projektet om jag gick ut och avslöjade det. När vi kommer så långt som till att ett privat arenaförslag ska förhandlas måste politikerna naturligtvis träffa finansiären.

LÄS MER: Se klippet där arenafrågan vände

Peter Billfeldt, som räddat många stora företag och som bland annat varit med och byggt upp Jönköpings Tekniska Högskola, sätter en ära i att vara en doldis. Jönköping är litet och han har, säger han, aldrig haft några ambitioner att synas. Men han förstår det stora intresset för en ny fotbollsarena och har därför valt att gå ut och berätta hur han tänker. Att det inte är några konstigheter bakom hans förslag om privat finansiering, att det är seriöst.

— Det finns alltid någon som säger att jag är en lycksökare. Men jag är entreprenör och tänker utanför boxen och det är entreprenörerna som bygger Sverige.

LÄS MER: En ny arena blir ingen snabb process

LÄS MER: Allt är som en dokusåpa