I den gamla industrimiljön i Högafors, nordväst om Vaggeryd, lyser solen och det mesta av snön har smält bort från marken. Innanför dörren till smedjan börjar dock kylan komma krypande.

– Det är mycket järn här inne och det kyler. Sedan är det jordgolv på grund av brandrisken, så det blir riktigt kallt om man inte eldar i ässjan, säger Håkan Johansson.

På väggen sitter verktyg på rad. Ljuset strilar in genom fönstret. Taket har blivit lagat för att sedan få tillbaka sitt gamla tegel.

Dåtidens fabriker

Håkan Johansson tilldelades Vaggeryds kulturpris i december på grund av sitt engagemang i Byarums hembygdsförening.

Han köpte marken till tre byggnader för ett par år sedan för att bevara och göra i ordning miljöerna. Då hade de stått oanvända i över femtio år. Förutom smedjan ligger även en såg och ett vattenkraftverk på platsen.

De gamla verktygen som användes finns kvar i smedjan. Håkan Johansson har städat och hängt upp dem.
Foto: Kajsa Juslin

– Det är mycket historia, det var ju dåtidens fabriker och man gjorde allt här. Många av verktygen har man haft i hundratals år, berättar han.

Trakten har en historia med hjultillverkning från den senare delen av 1800-talet. Smedjan vid Högafors ligger ett stenkast från Kvarnabergs hjulverkstad. Hjulen som tillverkades där fick sedan sina järnbeslag i smedjan.

Kraftverket fallfärdigt

Den 7,5 meter höga forsen dånar. Kraftverket intill har använts till att förse smedjan med ström så det gått att använda maskin där inne. Idag är det fallfärdigt.

Annons

– Det måste rivas och byggas upp igen, säger Håkan Johansson.

Han tar loss stören som håller fast trädörren och slår upp den. Av det som tidigare varit ett golv är det mest brädspillror kvar. Vattnet från forsen strömmar igenom.

– Det är drömmen att få igång även kraftverket så att jag kan köra smedjan på vattenkraft igen. Men jag måste ta reda på kostnaden och söka bidrag för det, säger han.


Foto: Kajsa Juslin

Under konst- och kulturrundan nästa söndag är ett av stoppen den gamla industrimiljön med smedjan och sågen tillsammans med Kvarnabergs hjulverkstad. I smedjan kommer Skillingarydssmeden Magnus Hansson vara på plats, då kan man få ännu mer känsla för hantverket.

– Det är mycket målningar och konsthantverk på rundan. Jag tycker att det är bra att vi hakar på med gammal industrimiljö också, säger Håkan Johansson.

Läs mer: Hembygd ett livslångt intresse för kulturpristagare