Ove Bring känner inte till något fall där den typen av krigsbrott, som signaturen UNObserver berättar om, skett i vare sig FN-regi eller vid andra internationella insatser.

Fakta: Ove Bring

Ove Bring har varit folkrättsrådgivare på utrikesdepartementet och professor i internationell r..

Fakta: Ove Bring

Ove Bring har varit folkrättsrådgivare på utrikesdepartementet och professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Han har varit chef för folkrättscentrum på Försvarshögskolan där han ansvarade för undervisningen om FN-stadgans folkrätt, internationella fredsoperationer och humanitär rätt.

I dag är Ove Bring ledamot av Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och UD:s folkrättsdelegation.

Han är även ledamot i skiljedomstolen i Haag samt ägare till en internationell juridisk konsultbyrå som är specialiserad på internationell straffrätt, mänskliga rättigheter samt humanitär rätt i krig och under ockupation.

— Detta att han skjuter på folk och bränner inne verkar fullständigt vilt, jag har aldrig hört något liknande. Det är så extremt att det inte går att hålla hemligt, det skulle ha läckt till media, säger Ove Bring och berättar att det däremot finns flera exempel på det omvända där FN-trupp har försökt skydda folk som blivit instängda.

Annons

— I exempelvis Kosovo, i konflikten mellan serber och muslimer, har FN försökt skydda personer som blivit förföljda av en annan minoritet. Där har man försökt skydda den grupp som råkat illa ut, men det ingår ju i en FN-soldats uppdrag.

Så det är helt osannolikt att han gjort detta?

Alltså, han har uppenbarligen varit med om saker på det här området, han vet en hel del om förhållanden men han skarvar ju. Han kanske har begått detta, skjutit mot böneutropare och bränt inne, på egen hand, säger Ove Bring.

Han beskriver också att de skjutit verkanseld mot stenkastare, plockat in ledare och präster för "förhör" som fängslades under en tältduk i en vecka för att statuera exempel.

— Det är helt emot de doktriner som gäller för FN:s fredsbevarande trupper och det är också emot alla insatsregler för enskilda länders trupper, säger Ove Bring.

— Sverige, Frankrike och USA har sina regler och FN har sina. Det kan ibland vara svårt att samordna, men inga regler är på det sättet att man skjuter verkanseld mot demonstranter. De handlar om återhållsamhet för att undvika att trigga igång något och det gäller alla internationella uppdrag.

FN