Det var strax efter klockan fem på morgonen som räddningstjänsten larmades till Kulturhuset med anledning av att ett automatlarm på vinden hade satts igång.

När räddningstjänsten kom till platsen var det rökutveckling och branden hade släckts av en städerska som hade befunnit sig i lokalerna vid explosionen.

— Det var en mindre brand och rökutveckling. Röken hade utlöst brandlarmet. Sedan kunde vi konstatera att det var någon typ av detonation, då spärrar vi av och kallar in tekniker och bombgruppen från Göteborg, säger Charlie Rendahl, gruppledare vid polisen.

Enligt en obekräftad uppgift till JP var det en burk som någon hade tänt på och som sedan hade detonerat. Men polisen kan inte bekräfta vad det var i nuläget. Pia Kling, som också utreder explosionen på Trollhättegatan tidigare samma vecka, är förundersökningsledare även i det här fallet.

— Det är någon större smällare av något slag. Men om det är något hemmabygge eller något annat det vågar jag inte säga just nu, säger Pia Kling.

Annons

Men om det har något samband med explosionen på Bymarken är ännu inte klarlagt.

— Vi ser inga samband med Trollhättegatan. Det här är nog en enskild händelse. Det har ju hänt i ett område som varit med om en del tidigare, säger Pia Kling.

Albin Gyolai är styrelseledamot för kulturhusföreningen.

— Det är vidrigt med tanke på den sociala verksamhet vi bedriver här. Jag är själv engagerade i Gemenskap i jul och folkköket, att utsätta den verksamheten för ett attentat det är vedervärdigt, säger han.

Hur går ni vidare nu?

— Vi kommer fortsätta med vår verksamhet som vanligt. Vi kommer säkerligen ha lite mer uppvaktande så att inte något sker igen men jag tror inte det finns någon hotbild mot oss, säger han.

Han berättar också att det inte varit något attentat mot kulturhuset på 16 år.

Fredric Jonsson jobbar på räddningstjänsten är säkerhetsansvarig på Jönköpings kommun som är hyresvärd för kulturhuset.

— Vi tittar på det här och styr om säkerhetsarbetet. Vi jobbar alltid så att vi gör en bedömning om något behöver omprövas. Men vad det skulle vara i så fall, det kommenterar jag inte, säger Fredric Jonsson.