I bostadsbristens Sverige byggs det idag nästan mer än när miljonprogrammen började byggas i slutet av 1960–talet. Känslan är densamma men Thorbjörn Hammerth vill se ett helt annat sätt att bygga snabbt och mycket. Via kontakter med ett forskningsprojekt på Chalmers vill man få igång ett industriellt sätt att bygga på för att få ner byggkostnaderna.

Råslätt

Råslätt byggdes i slutet av 1960–talet och början av 1970–talet som en del i bostadsbristen..

Råslätt

Råslätt byggdes i slutet av 1960–talet och början av 1970–talet som en del i bostadsbristens miljonprogram.

Från början var alla fasaderna gråa, i mitten av 1980–talet målades de i roligare färger och mönster.

Det finns 2 300 lägenheter och 550 studentrum på Råslätt. Det finns 50 olika nationaliteter..

— Vi får inte göra samma fel som när miljonprogrammen byggdes. Ja, vi vill bygga på ett industriellt sätt men samtidigt göra personliga hus. Vi vill standardisera det man inte ser, säger Thorbjörn Hammerth.

LÄS MER: Så ska nya stationsområdet se ut

Om man tittar på Råslätt ovanifrån ser man att bostadsområdet idag håller på att växa ihop med Jönköpings centrala delar. Särskilt när stationen och bostadsområdena vid södra Munksjön växer fram. Råslätt blir mer och mer ett centralt beläget bostadsområde.

Annons

Det är också ett område med många nationaliteter och det är ett segregerat område. Anna Ström, verksamhetsutvecklare på Re:store på Råslätt, tror att det är en bra idé med fler och blandade bostadsformer.

— Det gynnar integrationen, helt klart. Jag tror att det är bra att blanda upp miljonprogrammets hyresrätter och få hit vanliga svenskar, säger hon.

LÄS MER: De lovar 10 000 lägenheter

Vätterhems förslag ska presenteras för styrelsen under hösten. Under tiden jobbar fyra lokala arkitektkontor med att utforma de nya bostäderna och med arkitekt Ingvar Selse som ordförande.

När Råslätt byggdes en gång, berättar Thorbjörn Hammerth, byggde man upp en egen fabrik på området. Nu samarbetar Vätterhem med danska kollegor.

— Vi ska dra nytta av det som är bra i stadsdelen. Råslätt är toppen men för monotont, säger Thorbjörn Hammerth.

Ska ni riva hus och ersätta med nya?

— Nej, vi vill bygga små villor, radhus och bostadsrätter i stadsdelen. På området finns det mycket mark, säger Thorbjörn Hammerth.

LÄS MER: Kartan över byggboomen i Jönköping